Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 6 okt 2020 / 15:45 uur

President Trump: coronavirus is minder dodelijk dan de griep

De Amerikaanse president Trump noemt het coronavirus voor de meeste bevolkingsgroepen minder dodelijk dan de griep. Trump doet dat in een tweet waarin hij waarschuwt voor het komende griepseizoen.

Elk jaar sterven veel mensen, soms meer dan 100.000, aan de griep, en dat ondanks een vaccin, twittert hij. „Gaan we ons land op slot gooien? Nee, we hebben ermee leren leven, net zoals we leren leven met Covid, in de meeste populaties veel minder dodelijk!!!”

Twitter zelf zag zich genoodzaakt een opmerking bij de tweet van Trump te plaatsen. Volgens de berichtendienst schendt de inhoud de regels van Twitter over het verspreiden van misleidende en mogelijk gevaarlijke informatie over het coronavirus.

‘Voel me beter dan 20 jaar geleden’

De tweet van Trump volgt kort na zijn ontslag uit het ziekenhuis, waar hij vrijdag was opgenomen omdat hij was besmet met het coronavirus. Volgens de artsen heeft hij vooruitgang geboekt, maar is verdere behandeling nodig. De president zelf was euforisch toen hij bijna het ziekenhuis mocht verlaten: „Laat het je leven niet beheersen. Onder de Trump-regering hebben we een aantal echt geweldige medicijnen en kennis ontwikkeld. Ik voel me beter dan 20 jaar geleden!”

Trumps uitspraak dat het coronavirus minder dodelijk zou zijn dan de griep, lijkt niet helemaal te kloppen. De afgelopen tien jaar zijn er in de Verenigde Staten ongeveer 359.000 mensen aan de griep overleden, schat de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC. 12.000 mensen bezweken aan de griep in 2011-2012, in het griepseizoen van 2017/2018 was dat opgelopen tot 61.000 mensen. Aan de gevolgen van het coronavirus zijn inmiddels 215.000 mensen overleden in de VS. Het gaat hier om geregistreerde coronadoden.

Boris Johnson: ik was te dik toen ik corona had

Donald Trump is niet de enige leider die persoonlijk te maken heeft gehad met het coronavirus. Ook de Britse premier Boris Johnson werd in het ziekenhuis opgenomen na een coronabesmetting, begin april. Hij, anders dan zover bekend van Trump, lag korte tijd op de intensive care. Johnson zelf zegt dat hij te dik was toen hij ziek was. Doordat hij met overgewicht kampte, zou hij er slechter aan toe zijn geweest.

Inmiddels is de Britse premier afgevallen. Hij verloor naar eigen zeggen bijna 12 kilo. „En ik ga door met dat dieet”, aldus de Britse premier.

In een online speech voor zijn partij sprak hij over zijn besmetting en noemde het een nare ervaring. Het zou vooral zo slecht zijn gegaan omdat hij een veel voorkomende onderliggende aandoening had, zei Johnson: „Ik moet het toegeven. Ik was te dik”.

Lees ook: Nederland snakt naar evenementen en heeft daar veel voor over

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
President Trump: coronavirus is minder dodelijk dan de griep
Sluiten