Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 21 okt 2020 / 21:00 uur

Paus vindt geregistreerd partnerschap homoseksuelen oké

Paus Franciscus pleit voor het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele stellen. Dat doet hij in een documentaire.

De 83-jarige kerkvorst, die zich begin oktober voor het eerst sinds de coronacrisis na een half jaar weer eens buiten het Vaticaan liet zien, was zelden zo expliciet over homorechten.

In zijn enige twee van vandaag, gaat de paus overigens niet op het onderwerp homoseksuelen in:

„Homoseksuele stellen hebben het recht om een gezin te vormen. Zij zijn Gods kinderen en hebben recht op een familie. Niemand zou uit een familie gezet mogen worden of een ongelukkig leven mogen leiden”, zegt de paus in de documentaire Francesco van regisseur Jevgeni Afinejevski. „We moeten geregistreerd partnerschap invoeren. Zo zijn hun rechten beschermd.”

Wettelijke erkenning

Geregistreerd partnerschap is een wettelijke erkenning van een relatie tussen personen. Soms voeren landen die het huwelijk niet openstellen voor homo’s, dit type samenlevingscontract in. Italië introduceerde in 2016 als laatste land van de Europese Unie het geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht. Het homohuwelijk is er niet gelegaliseerd.

‘Kleine revolutie van de paus’

COC Nederland noemt de uitspraken van de paus een kleine revolutie. „Al pleit de paus nog niet voor openstelling van het huwelijk, we kunnen hier toch wel spreken van een kleine revolutie’’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. „Zijn uitspraak is van grote waarde voor rooms-katholieke lesbiennes, homo’s en biseksuelen. Eindelijk erkent de leider van de katholieke kerk hun recht op een wettelijk vastgelegde relatie.’’

Volgens Oosenbrug is de uitspraak van de paus ook van groot belang voor lhbti’s in landen als Polen, „waar machthebbers mensen met een beroep op het katholieke geloof discrimineren en vervolgen om hun seksuele oriëntatie. Die regeringen kunnen zich niet langer verschuilen achter woorden van de paus.”

Lees ook: De paus, die nog maar één long heeft, draagt eindelijk ook een mondkapje

Lees ook: YouTube verwijderde account Lange Frans niet om item Lubach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paus vindt geregistreerd partnerschap homoseksuelen oké
Sluiten