Metro
Metro Buitenland 13 okt 2020 / 07:55 uur

‘Negatieve’ Trump weer op z’n Trumps: ‘Ik loop dat publiek in en zoen iedereen’

Dat Donald Trump zich absoluut geen zorgen maakt over corona, ook niet nadat hij zelf besmet is geweest, blijkt wel uit de afgelopen verkiezingsrally in Florida. Waar hij het liefst íedereen wilde zoenen.

De Amerikaanse president Donald Trump is meerdere dagen achtereen negatief getest op het coronavirus. Dat heeft arts van het Witte Huis Sean Conley gezegd, kort nadat Trump naar Florida was afgereisd voor een verkiezingsbijeenkomst.

Trump hield in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) een verkiezingsbijeenkomst op een vliegveld nabij Orlando in de staat Florida. „Great rally”, gebruikte hij maar weer eens zijn stopwoordje (waar een supportersgroep zelfs naar is vernoemd). „Veel publiek, veel enthousiasme (je wint verkiezingen met enthousiasme).”

Trump in Florida

Dat was de eerste rally sinds Trump getroffen werd door COVID-19. De president won Florida bij de verkiezingen in 2016 met een verschil van 1,2 procent, maar hij staat in de peilingen nu ongeveer 4 procent achter op zijn Democratische rivaal Joe Biden. Die onlangs niet meer de naam herinnerde van Mitt Romney, iets wat Trump meteen met z’n volgers wilde delen. Hoewel hij zelf nou ook niet heel sterk is met namen.

Zoen van Trump

Bij de rally waren enkele duizenden mensen aanwezig. Trump (74) noch de meeste aanwezigen droegen een mondkapje. De president gooide vanaf het podium wel mondkapjes naar het publiek. „Ze zeggen dat ik immuun ben. Ik voel me zo krachtig”, jubelde hij tijdens zijn speech. „Ik loop dat publiek in en zoen iedereen. Ik zoen de mannen en de prachtige vrouwen. Jullie krijgen een dikke vette zoen.”

High-fives

Op beelden van Amerikaanse nieuwszenders is ook te zien hoe de aanhangers dicht op elkaar zitten zonder 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Trumps partijgenoot Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, was ook op de rally aanwezig. Hij wisselde daarbij veelvuldig high-fives uit met de aanwezigen. Het publiek schreeuwde onder meer tijdens een live-uitzending van CNN dat ‘CNN zuigt’.

 

Swing states

In veel andere zogeheten swing states doet Trump het niet goed in de peilingen. Deze week brengt Trump dan ook campagnebezoeken aan de staten North Carolina, Pennsylvania en Iowa.

Zijn laatste tweets gaan over geld, want Trump wil even goed duidelijk maken dat er wél geld is voor zijn campagne. „Het is zelfs zo dat er meer geld is dan vier jaar geleden, waar we veel minder geld uitgaven dan ‘Crooked Hillary’, en gemakkelijk wonnen!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Negatieve’ Trump weer op z’n Trumps: ‘Ik loop dat publiek in en zoen iedereen’
Sluiten