Metro
Metro Buitenland 10 okt 2020 / 17:27 uur

Klimaatactiviste Thunberg: Amerikanen, stem op Biden

Klimaatactiviste Greta Thunberg (17) heeft Amerikanen via Twitter opgeroepen bij de komende verkiezingen op de tegenstander van president Donald Trump te stemmen. „Ga je organiseren en zorg dat iedereen op #Biden stemt”, schreef Thunberg.

Naar eigen zeggen bemoeit Thunberg zich meestal niet met partijpolitiek, maar ze vindt de verkiezingen in de Verenigde Staten te belangrijk om te zwijgen. Trump staat niet bekend als een fan van Thunberg. Hij bespotte haar vorig jaar nog op Twitter. Hij maakte duidelijk het belachelijk te vinden dat Time Magazine haar had uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Spijbelen voor het klimaat

Thunberg is een van de bekendste klimaatactivisten in de wereld. In 2018 begon ze met een ‘schoolstaking’. Ze spijbelde om actie te voeren voor een ambitieuzer klimaatbeleid en heeft ook meegedaan aan protestacties in de VS en andere landen.

De klimaatplannen van Trump en zijn tegenstander lopen nogal uiteen. Zo wil voormalig vicepresident Biden dat zijn land zich blijft houden aan het internationale klimaatverdrag van Parijs. Trump heeft juist een proces in gang gezet om uit dat akkoord te stappen. Hij vindt het verdrag schadelijk voor de VS.

Debat geannuleerd

Trump en zijn uitdager Biden zouden elkaar op 15 oktober weer treffen tijdens een nieuw debat. Het vorige debat verliep nogal chaotisch, dus dit zou de uitgewezen kans zijn voor de kandidaten om zichzelf te bewijzen. De organisatoren hebben het debat echter geannuleerd. Het debat zou eerst virtueel gehouden worden, omdat president Trump positief getest is op het coronavirus, maar hij weigert mee te doen aan een virtueel debat.

„Elke kandidaat heeft nu alternatieve plannen voor die datum aangekondigd”, zei de commissie in een verklaring. „Het is nu duidelijk dat er op 15 oktober geen debat zal zijn.” Het laatste debat tussen beide presidentskandidaten vindt nu op 22 oktober plaats in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee.

Lees ook: ‘Antimalariamiddel heeft toch effect bij coronavirus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klimaatactiviste Thunberg: Amerikanen, stem op Biden
Sluiten