Metro
Metro Buitenland 5 okt 2020 / 11:53 uur

‘Italië wil snel ook buiten een mondkapje verplichten’

In heel Italië wordt het mogelijk verplicht ook buiten een mondkapje te dragen. Italiaanse media melden dat de regering op korte termijn met die aanscherping komt in de strijd tegen het coronavirus.

Als ingangsdatum wordt woensdag genoemd.

Veel Italianen dragen buiten al mond- en neusbescherming, hoewel dat vooral verplicht is in het openbaar vervoer, winkels, kantoren en andere publieke binnenruimtes. In de regio Lazio, met de hoofdstad Rome, werd vrijdag al aangekondigd dat er buiten een kapjesplicht zit aan te komen. Kinderen onder de 6 jaar, mensen die een mondmasker medisch niet kunnen verdragen en sporters worden ervan uitgezonderd.

Verlenging noodtoestand

De premier van Italië Giuseppe Conte zei vorige week de noodtoestand vanwege de coronacrisis te willen verlengen tot 31 januari. De autoriteiten houden daarmee extra bevoegdheden om maatregelen door te voeren.

Minister Roberto Speranza van Volksgezondheid zou de verlenging morgen officieel willen voorleggen aan het parlement. De noodtoestand werd eind januari voor een half jaar afgekondigd en is al eerder verlengd.

Een foto van een verlaten Rome tijdens de strenge lockdown
Tijdens de strenge lockdown waren de straten in Italië, zoals hier in Rome, grotendeels verlaten. Foto: EPA / Angelo Carconi

Plicht mondkapje nodig door oplopende besmettingen

Net als in de meeste andere landen in Europa neemt ook in Italië het aantal besmettingen de laatste tijd fors toe. Gisteren werden er 2578 nieuwe gevallen gemeld, en 18 overlijdens. In totaal zijn er in Italië ongeveer 36.000 mensen aan COVID-19 overleden.

Italië registreerde donderdag 2548 nieuwe coronavirusbesmettingen. Het was de eerste keer dat het land sinds eind april meer dan 2000 gevallen in één dag had overschreden, zei het ministerie van Volksgezondheid.

Strenge lockdown

Italië was het eerste land in Europa dat werd getroffen door COVID-19 en heeft het hoogste dodental op het continent sinds de epidemie in februari oplaaide. Het land heeft bijna 320.000 besmettingsgevallen geregistreerd. Dankzij een van de strengste lockdowns ter wereld wist de regering de epidemie tegen de zomer onder controle te krijgen.

Voetbalclub Napoli heeft ook te maken met besmettingen. Dat leverde gisteren een totale soap op, waarbij de club die binnenkort uitkomt tegen AZ in de Europa League, uiteindelijk niet kwam opdagen voor de wedstrijd bij Juventus.

Hier vind je reisadvies voor Italië.

Lees ook: Arts na autoritje Trumps langs fans: ‘Onverantwoord, politiek theater’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Italië wil snel ook buiten een mondkapje verplichten’
Sluiten