Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Buitenland 27 okt 2020 / 10:11 uur

Turkse president doet aangifte tegen Geert Wilders: ‘Facist’

De Turkse president Erdogan heeft via zijn advocaat Huseyin Aydin een klacht ingediend tegen Geert Wilders en doet aangifte. „De wereld op zijn kop”, vindt de PVV-leider.

Wilders plaatste zaterdag een spotprent van Erdogan op zijn Twitter. Met die publicatie zou hij het Turkse staatshoofd hebben beledigd. Volgens verschillende Turkse media heeft de advocaat een aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara.

‘Aangifte tegen mij? Loser!’

De PVV-leider vindt het overigens van de zotte dat Erdogan aangifte heeft gedaan. De „wereld op zijn kop”, noemt hij het. „Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen? De wereld op zijn kop. Loser!”

 

‘Ken je plaats’

De tweet, gepaard met de tekst ‘terrorist’, zorgde eerder al voor enige ophef. De Turkse president, die op de prent met een bom op zijn hoofd staat afgebeeld, reageerde boos. In een video vraagt hij Wilders of hij wel weet waar hij mee bezig is. „Ken je plaats!” In dezelfde video noemt hij Wilders een „facist”.

Daarop sloeg Wilders weer terug via Twitter. „Erdogan noemt me een fascist. Maar dat is zijn eigen gedachtegoed. Ik kom op voor onze vrijheid en verzet me juist tegen de onvrijheid van de totalitaire islamitische ideologie”, schreef Wilders. Eerder pleitte hij er al voor om Turkije uit de NAVO te zetten. Dit benadrukte hij na de ‘woordenwisseling’ ook nog eens op Twitter.

Recordjaar

Het beledigen van de president is al sinds 1926 strafbaar in Turkije. De meeste klachten zijn de afgelopen zes jaar onder president Erdogan ingediend. Volgens Turkse media was het jaar 2019 een recordjaar. Er waren toen maar liefst 36.000 strafrechtelijke onderzoeken naar vermeende beledigingen tegen het staatshoofd. De maximale straf voor het beledigen van het staatshoofd is vier jaar cel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Turkse president doet aangifte tegen Geert Wilders: ‘Facist’
Sluiten