Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 18 okt 2020

Duitsland stelt 80 ic-bedden beschikbaar voor Nederlandse coronapatiënten

Duitsland stelt tachtig ic-bedden beschikbaar voor Nederlandse coronapatiënten. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen worden de bedden verspreid over 48 ziekenhuizen beschikbaar gesteld. Dit heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.

„Op dit moment is geen van deze bedden bezet”, zegt de Duitse minister. In Nederland verspreidt het coronavirus zich momenteel razendsnel. De situatie in de ziekenhuizen wordt als bedreigend beschouwd. Door tekorten in het aanbod zijn sommige ziekenhuizen in grote steden al gedwongen om hun afdelingen voor spoedeisende hulp tijdelijk te sluiten.

Coronapatiënten uit andere EU-landen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas bevestigde de bereidheid van Duitsland om coronapatiënten uit andere EU-landen weer toe te laten. „Als er knelpunten zijn in de zorg voor coronapatiënten bij onze buren, zullen we natuurlijk snel hulp bieden, als onze capaciteiten dat toelaten”, zei hij gisteren.

Ook andere Duitse deelstaten hebben ermee ingestemd om patiënten uit naburige EU-landen te accepteren. Zo heeft Nedersaksen zich ook bereid verklaard om buurland Nederland te helpen. Volgens informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er ook gesprekken tussen Beieren en Tsjechië. Volgens de informatie zal de Europese Unie 220 miljoen euro beschikbaar stellen voor grensoverschrijdend vervoer van patiënten, apparatuur en personeel.

Hulp tijdens eerste golf

Het is niet de eerste keer dat onze Oosterburen ic-bedden beschikbaar stellen voor Nederlandse coronapatiënten. Tijdens de eerste besmettingsgolf stelde 130 Duitse ziekenhuizen bedden beschikbaar.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liet vandaag weten dat er op dit moment nog voldoende beddencapaciteit is om patiënten in Nederland op te vangen. Momenteel liggen er 364 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Het aantal gemelde ziekenhuisopnames staat op 1652.

Lees ook: Influencer (33) die corona ontkende overleden aan het virus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duitsland stelt 80 ic-bedden beschikbaar voor Nederlandse coronapatiënten
Sluiten