Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 3 okt 2020 / 14:30 uur

Duitsland: ‘EU-sancties tegen Rusland om Navalny onontkoombaar’

De Europese Unie kan volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas niets anders dan sancties tegen Rusland afkondigen. Dit wegens de vergiftiging van de Russische corruptiebestrijder en oppositiepoliticus Aleksej Navalny. Het is volgens Maas onontkoombaar. Berlijn en Parijs hebben het Kremlin om opheldering gevraagd, maar krijgen dat in hun ogen niet.

Navalny zou met een uitzonderlijk zenuwgif zijn vergiftigd dat ooit in de Sovjet-Unie is ontwikkeld. Hij raakte medio augustus in een vliegtuig boven Siberië in coma, maar is later in een ziekenhuis in Berlijn weer bijgekomen. Het Kremlin stelt dat er geen overtuigend bewijs is geleverd dat Navalny met het specifieke middel, novitsjok, is vergiftigd en weerspreekt elke betrokkenheid.

Alexei Navalny

Pijpleiding Nord Stream 2

Duitsland is momenteel voorzitter van de EU. De volgende Europese top staat op 15 en 16 oktober op de agenda. Maas leek desgevraagd niet enthousiast over het idee het gaspijpleidingproject Nord Stream 2 bij de sancties te betrekken. Daar zijn volgens Maas meer dan honderd Europese bedrijven bij betrokken en dat zou betekenen dat er veel mensen worden getroffen door het stopzetten van de bouw.

De pijpleiding moet Russisch aardgas naar West-Europa gaan brengen. Bij de aanleg zijn onder meer de Duitse ondernemingen Uniper en BASF, de Franse firma Engie en Shell ingeschakeld.

Lees ook: Afhaalmaaltijd bestellen in het vliegtuig: binnenkort kan het bij Transavia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland: ‘EU-sancties tegen Rusland om Navalny onontkoombaar’
Sluiten