Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Corona-adviseur van Trump: geen coronavaccin in VS voor januari

Er zal zeker niet voor januari een coronavaccin beschikbaar zijn in de VS, stelt de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. De klinische proeven voor twee vaccins zijn in een vergevorderde fase, maar een versnelde goedkeuringsprocedure door medicijnwaakhond FDA is niet voor januari te verwachten. Dat zei Fauci, een van Trumps corona-adviseurs, gisteren.

„Het kan januari worden, het kan later worden, we weten het niet”, zei de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID).

Moderna en Pfizer zijn het verst gevorderd met hun klinische proeven, meent Fauci. Voor een versnelde goedkeuring door de FDA moeten de proefdata van de producenten aantonen dat de vaccins zowel veilig als „aanhoudend werkzaam” zijn, meldt Fauci.

Tegen Trump in

President Donald Trump belooft keer op keer dan er nog vóór het einde van het jaar een coronavaccin zal zijn. Fauci gaat dus, met deze opmerking, recht tegen hem in. En dat is niet de eerste keer. Critici verwijten Trump dat hij beloftes over vaccins doet in de hoop dat die hem helpen de presidentsverkiezingen te winnen.

Behalve directeur van NIAID, is Fauci ook lid van de corona-werkgroep die president Trump adviseert. Hij staat te boek als een integer en onafhankelijk expert, die vanuit zijn wetenschappelijke hoedanigheid niet schuwt om Trump tegen te spreken.

Verschillende landen ter wereld zijn bezig met het ontwikkelen van een coronavaccin. Een spoedvergunning van de FDA betekent nog geen reguliere goedkeuring, waarvoor de lat aanzienlijk hoger ligt. Met de eerste vergunning kan echter wel een begin worden gemaakt met het inenten van risicogroepen en medisch personeel.

Biden belooft gratis vaccin

Of dat vaccin nou voor of na de jaarwisseling beschikbaar is, Trumps uitdager Joe Biden is in ieder geval van mening dat elke Amerikaan het vaccin moet kunnen krijgen. „Of je nu wel of niet verzekerd bent”, zegt de Democraat. In een speech, elf dagen voor de verkiezingen, zette hij zijn plan uiteen om „van het virus af te komen”.

Tijdens het laatste verkiezingsdebat met Trump kondigde Biden zijn strategie aan. De Democraat verweet de president en zijn regering toen opnieuw nog steeds geen plan te hebben om de coronapandemie aan te pakken.

Lees ook: Giel Beelen nu wel op tijd wakker voor vroege ochtendshow

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.