Metro
Metro Buitenland 28 okt 2020 / 07:10 uur

Campagnewebsite Trump even gehackt: ‘Wereld heeft genoeg van nepnieuws’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het de laatste tijd nogal druk met hacks. Laatst werd zijn Twitter al ‘gehackt’ door een Nederlander, gisteren werd zijn campagnewebsite korte tijd gehackt. Dat bevestigt zijn campagneteam.

„Deze website is in beslag genomen”, kregen mensen die op de categorie events klikten korte tijd te lezen. „De wereld heeft genoeg van het nepnieuws dat dagelijks door president Donald J. Trump wordt verspreid.”

Daarna waren een aantal ongefundeerde beschuldigingen tegen zowel de Amerikaanse regering als president Trump persoonlijk te lezen. Bovenaan de webpagina waren de logo’s van de federale politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie te zien.

Betalen voor gevoelige info

Naast het plaatsen van beschuldigingen op de site, eisten de hackers ook een betaling in cryptovaluta in ruil voor gevoelige informatie over Trump. Maar na enkele minuten was de boodschap van de hackers weer van de webpagina verdwenen en werkte de site weer normaal.

Volgens Trumps campagneteam stond er echter helemaal geen gevoelige data op de site, dus de hackers hebben waarschijnlijk niks buitgemaakt. De autoriteiten in de Verenigde Staten doen onderzoek naar het voorval.

Het Twitter-account van Trump werd onlangs ook gehackt, door een Nederlander. De ethisch hacker Victor Gevers kon naar eigen zeggen het wachtwoord van het account van de president raden, dat was maga2020!. Het wachtwoord is een verwijzing naar Make America Great Again, de verkiezingsslogan van Trump. De hack wordt door het Witte Huis echter stellig ontkend.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben meermaals gewaarschuwd voor een toename in het aantal hacks en cyberaanvallen in aanloop naar de verkiezingen volgende week. Onder meer Rusland, China en Iran zouden zo de verkiezingen mogelijk willen beïnvloeden. Onlangs stelden de Amerikaanse autoriteiten dat er bewijs is dat Rusland en Iran daar al volop mee bezig zijn.

Trump: briefstemmen tellen ‘ongepast’

In de Verenigde Staten wordt nu meer dan ooit gestemd per post. Dat komt mede door de coronacrisis, mensen willen liever niet te ver reizen om te stemmen. De Amerikaanse president Donald Trump zegt echter dat hij het „ongepast” vindt om extra tijd uit te trekken voor het tellen van de tientallen miljoenen briefstemmen na de komende verkiezingsdag

„Het zou heel, heel gepast en heel fijn zijn als er een winnaar wordt uitgeroepen op 3 november, in plaats van dat er twee weken stemmen worden geteld, wat totaal ongepast is en volgens mij niet volgens onze wetten is”, zei president Trump tegen tegen verslaggevers bij het Witte Huis voor hij op campagnereis ging naar Michigan, Wisconsin en Nebraska. „We zullen zien wat er gebeurt.”

Het gebeurt wel vaker dat Trump twijfel zaait over de integriteit van de komende verkiezingen. De president heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt. Zijn dochter Ivanka en haar man stemden echter ook per post.

‘Anticipeert op verlies’

Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten. Veel Democraten, kiezers en activisten zijn bezorgd dat Trump de uitslag verwerpt als hij verliest. Biden heeft gezegd dat zo’n scenario zijn grootste angst is.

Er zijn al meer dan 46 miljoen briefstemmen uitgebracht. Het tellen kan volgens experts dagen of zelfs weken in beslag gaan nemen, wat betekent dat de winnaar mogelijk nog niet bekend is op verkiezingsdag 3 november. Met alle vroegtijdige stemmen erbij, zijn er al meer dan 70 miljoen stemmen uitgebracht. Dat is meer dan de helft van de totale opkomst van de vorige verkiezingen.

Lees ook: Corona heeft invloed op vriendschappen: ‘Virtueel contact zal het ‘echte’ nooit vervangen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Campagnewebsite Trump even gehackt: ‘Wereld heeft genoeg van nepnieuws’
Sluiten