Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 7 okt 2020 / 14:54 uur

Brussel sluit alle cafés, Noord-Engeland overweegt hetzelfde

Hoewel Mark Rutte ons vorige week liet weten dat de horeca tot 22:00 uur openblijft, worden in andere omliggende landen weer signalen van strenge lockdown-maatregelen zichtbaar. In Brussel gaan de cafés dicht, Noord-Engeland zit dicht bij dezelfde beslissing.

Na crisisberaad is besloten dat donderdag om 07:00 uur cafés en feestzalen in Brussel een maand lang sluiten. Ook geldt er een alcoholverbod in de openbare ruimte. Restaurants mogen wel openblijven.

Ook sportkantines en koffiezaken

De strengere maatregelen moeten de stijging van de besmettingscijfers tegengaan en ervoor zorgen dat de Brusselse ziekenhuizen niet opnieuw overspoeld worden met COVID-19-patiënten, verduidelijkte de Brusselse minister-president Rudi Vervoort.

De nieuwe maatregelen houden in dat alle café’s, bars, koffie- en theehuizen, feestzalen, sportkantines een maand lang de deuren sluiten. De Brusselse politiezones krijgen de opdracht om extra streng toe te zien op alle nieuw genomen maatregelen en te beboeten waar nodig. Vervoort noemde compensaties voor de café’s om de schade te beperken.

Tweede plek

Eerdere maatregelen zoals het sluiten van nachtwinkels en speelzalen om 22:00 uur en een verbod op het nuttigen van voeding op openbare markten, worden met een maand verlengd. Brussel staat staat op de tweede plaats van Europese hoofdsteden met de meeste coronabesmettingen.

Volgens viroloog Steven Van Gucht is de situatie in de Europese hoofdsteden alleen erger in Madrid. „Brussel staat op de tweede plaats, tussen Madrid en Parijs in”, vertelde hij vanochtend.

Volgens Van Gucht rukt het virus nu ook vooral in Wallonië op. Kort na zijn persconferentie ging de volledige Waalse regering van Elio Di Rupo in quarantaine omdat een van de acht ministers woensdag na een test Covid-19 bleek te hebben opgelopen. De regering van de Franstalige deelstaat schort haar publieke activiteiten uit voorzorg op.

Engeland

Ook in Engeland rommelt het rondom eventuele strengere maatregelen. Kroegen en restaurants in het noorden van Engeland  worden gesloten als het aantal besmettingen blijft toenemen. Een groot deel van het noordwesten, noordoosten en Yorkshire vallen al onder strikte lokale lockdown beperkingen, waaronder geen sociaal contact met andere huishoudens. De infectiegraad wordt niet minder en dus kijken ministers naar hardere maatregelen. Dit kan leiden tot sluiting van alle horecagelegenheden, inclusief kroegen en restaurants. De mogelijke nieuwe beperkingen zouden maandag of eerder worden aangekondigd.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brussel sluit alle cafés, Noord-Engeland overweegt hetzelfde
Sluiten