Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 18 okt 2020 / 14:41 uur

Britse bedrijven luiden noodklok over no-dealbrexit

Ruim zeventig Britse brancheverenigingen hebben de noodklok geluid over de gevolgen van een no-dealbrexit voor het bedrijfsleven.

De brancheverenigingen roepen de regering van Boris Johnson op om terug te keren naar de onderhandelingstafel en alsnog een handelsakkoord te sluiten met de Europese Unie, schrijft zakenkrant Financial Times.

De groepen, die sectoren zoals de autobranche, luchtvaartbranche, chemische industrie en farmaceutische bedrijven vertegenwoordigen, zijn goed voor meer dan 7 miljoen banen in het Verenigd Koninkrijk.

Deadline

Vrijdag riep Johnson bedrijven op zich voor te bereiden op een vertrek uit de EU zonder handelsdeal. Dat gebeurde nadat een deadline van 15 oktober die de Britse premier had gesteld was verlopen en de EU niet geneigd leek veel te bewegen om aan de Britse eisen te voldoen. „Als we het tegen die tijd niet eens kunnen worden, dan zie ik niet dat er een vrijhandelsovereenkomst tussen ons komt, en dat moeten we allebei accepteren en verder gaan” zei Johnson eerder. De werkgeversorganisaties menen dat een deal essentieel is om banen te beschermen.

Veel bedrijven niet voorbereid

„Met compromis en vasthoudendheid kan een akkoord bereikt worden. Bedrijven roepen beide zijden op om een uitweg te vinden.” Topmensen uit het bedrijfsleven hebben al eerder gewaarschuwd dat veel bedrijven niet voorbereid zijn op de verstoringen, extra administratieve handelingen en kosten die vanaf 1 januari gepaard gaan met handel met landen binnen de EU. Met name kleinere bedrijven hebben hun handen vol aan de gevolgen van de coronacrisis en kunnen zich nauwelijks voorbereiden.

Lees ook: Grote zorgen binnen GGZ over gevolgen van coronapandemie op jongeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Britse bedrijven luiden noodklok over no-dealbrexit
Sluiten