Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Buitenland 27 okt 2020 / 11:48 uur

Na Grapperhaus gaan ook Belgische politici de fout in met coronaregels

Niet alleen Nederlands politicus Ferd Grapperhaus is de fout in gegaan met de coronaregels, ook zijn Belgische collega’s hebben een scheve schaats gereden. CD&V-voorzitter Joachim Coens is met partijgenoot Pieter de Crem betrapt op het lunchen in een hotel, zonder dat zij daar logeerden.

Dat gaat tegen de huidige coronaregels in België in. Eten in een hotel mag alleen als je er verblijft. Een oplettende voorbijganger spotte het duo en plaatste een foto op Twitter. Ze „vegen hun voeten aan de regels, lijkt het”, schrijft de twitteraar. „Gezellig samen lunchen met wat wijn in een restaurant in een Brussels hotel. Hadden ze een kamer samen?”.

De fout in met coronaregels

„Het was compleet fout, het zal niet meer gebeuren”, laat Coens weten aan De Wereld Vandaag op het Belgische Radio 1. Hij ontkent dan ook niet dat hij daar – tegen de coronaregels in – met De Crem, die ex-minister van Binnenlandse Zaken is, heeft gegeten. „We hebben daar gegeten, ik heb daar niet overnacht. We hadden een afspraak naast de deur en zouden eigenlijk eten afhalen. Maar het restaurant was leeg en daarom konden we daar ook eten.”

„Eigenlijk was het een achterpoort die helemaal niet gehanteerd moet worden en zeker niet door ons”, zegt Coens. „Als politici hebben we een voorbeeldfunctie. Ik probeer de regels zo veel mogelijk te respecteren zoals zo veel Vlamingen en Belgen en in die zin was dat absoluut niet goed. In die zin hadden we daar meer moeten bij stilstaan. Het was fout, ik excuseer mij daarvoor.”

Voorbeeldfunctie

„Politici moeten zich aan de regels houden en nog strenger zijn voor zichzelf dan anderen. Maar het is ook aan iedereen gegeven om eens een fout te maken, dat ook in te zien en des te sterker te beseffen hoe belangrijk het is om ons aan de regels te houden”, voegt hij toe. Dat zag ook Justitieminister Ferd Grapperhaus vorige maand in, nadat hij door het stof was gegaan omdat er op zijn bruiloft geen afstand werd gehouden.

„Ik heb het zelf beslist niet goed gedaan”, zei hij naderhand tegen de Tweede Kamer. De minister heeft een coronaboete gekregen voor het overtreden van de regels. „Een minister heeft een voorbeeldfunctie”, erkende ook deze politicus.

Ook koning Willem-Alexander ging door het stof nadat zijn gezin op vakantie ging naar Griekenland, terwijl de rest van het land in lockdown zat. Daar bood hij zijn excuses voor aan.

De nieuwe maatregelen in België gingen vorige week van start. Net als in Nederland zijn cafés en restaurants gesloten, dat duurt in België een maand. Hotels zijn wel open.

Lees ook: Koning reageert: ‘Heel onverstandig om op vakantie te gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na Grapperhaus gaan ook Belgische politici de fout in met coronaregels
Sluiten