Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 5 okt 2020 / 11:07 uur

Arts na autoritje Trumps langs fans: ‘Onverantwoord, politiek theater’

Een arts van het ziekenhuis waar Donald Trump wordt behandeld is kritisch over het autoritje dat de Amerikaanse president langs fans heeft gemaakt.

De arts, James P. Phillips, spreekt van een „verbazingwekkende onverantwoordelijkheid”, waarbij inzittenden in gevaar werden gebracht voor „politiek theater”.

Corona-patiënt Trump reed gisteren (17.30 uur lokale tijd) bij het Walter Reed-ziekenhuis langs aanhangers. Hij zwaaide met een mondkapje op vanachter het autoraam naar buiten. Phillips wijst op het risico van besmetting in het voertuig, waarin minstens twee andere mensen zaten. Trump sprak zelf van een verrassingsbezoek aan „de patriotten die op straat zijn”. Vlak voordat de Amerikaanse president in de auto stapte, deelde hij in een videoboodschap op Twitter mee dat hij de mensen buiten een verrassingsbezoek wilde brengen.

Inzittenden ritje Trump in quarantaine

Iedereen in het voertuig gedurende dat „volledig onnodige ritje” moet nu veertien dagen in quarantaine, schrijft de arts. „Ze kunnen ziek worden. Ze zouden kunnen sterven. In opdracht van Trump moeten ze hun leven riskeren voor theater. Het is gestoord.”

Een foto van fans van Trump langs de kant van de weg
In de buurt van het ziekenhuis verkeren continu fans van Donald Trump. Foto: AFP / Alex Edelman

Volgens de richtlijnen moeten patiënten met COVID-19 alleen worden vervoerd als daar een medische noodzaak voor is. Trump werd vrijdag in het ziekenhuis bij Washington opgenomen nadat hij positief op het coronavirus was getest. Volgens zijn artsen is hij aan de beterende hand en mag hij het ziekenhuis mogelijk vandaag al verlaten. Volgens lijfarts Sean Conley is er sprake van „ups en downs” in het ziekteverloop bij Trump.

‘COVID-19 is iets heel interessants’

Trump zei gisteren ook dat hij meer te weten is gekomen over het virus. „Ik heb veel over COVID geleerd. Ik heb erover geleerd door echt naar school te gaan. Dit is de echte school. Dit is niet de laten-we-de-boeken-lezenschool”, aldus Trump over zijn ziekenhuisverblijf. „Ik begrijp het. En het is iets heel interessants.”

Lees ook: Ouderenuurtjes supermarkt en dringend verzoek mondkapje op scholen ingegaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arts na autoritje Trumps langs fans: ‘Onverantwoord, politiek theater’
Sluiten