Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

545 Midden-Amerikaanse immigrantenkinderen zijn hun ouders kwijt

545 Midden-Amerikaanse immigrantenkinderen zijn hun ouders kwijt. De kinderen werden rond 2017 en 2018 door de Amerikaanse overheid gevangen genomen bij de grens tussen Mexico en Amerika. Sinds die tijd zijn hun ouders spoorloos.

Dat blijkt uit documenten van de rechtszaak rondom dit onderwerp en ook advocaten bevestigen dit. In juni 2018 werden, onder het nultolerantiebeleid van president Trump, immigrantengezinnen van elkaar gescheiden. De kinderen werden in kooien gestopt. Zo’n zestig kinderen waren destijds jonger dan vijf jaar.

Familieleden op zoek naar hun vermiste kinderen Foto: Cristian Leyva/ Getty Images

Gezinnen herenigen

Veel mensenrechtenorganisaties lieten het er niet bij zitten en onderzochten de situatie. Dit leidde uiteindelijk tot een rechtszaak om de gezinnen met elkaar te herenigingen. Nan Schivone is juridisch directeur bij organisatie Justice in Motion. Zij spelen een grote rol bij het vinden van de vermiste ouders. In The New York Times geeft Schivone president Trump de schuld voor de schrijnende situatie. „Het beleid van Trump was niet gericht op een hereniging tussen de families. En daarom proberen wij nu verantwoording af te leggen voor ieder gezin.”

In totaal werden toen 1030 kinderen van hun ouders gescheiden. Een commissie, die werd aangesteld door de rechtbank, moest de families later opsporen. Van de kinderen vond dus ruim de helft zijn of haar ouders nog niet terug. Dat komt doordat honderden ouders werden gedeporteerd zonder enige gegevens van hun bestemming. Ook het coronavirus maakte de zoektocht naar de vermiste ouders niet makkelijk. Maar uit recente rechtelijke documenten blijkt dat een aantal fysieke zoekacties weer is herstart.

Baby’s

Verder zijn in Midden-Amerika op de radio opsporingsberichten te horen en wordt er in dorpen in Guatemala en Honduras gezocht naar vermiste ouders. Lee Gelernt is advocaat bij mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union. Hij vertelt dat het een lastige, maar belangrijke taak is om de families met elkaar te herenigen. „Zelfs voor het coronavirus was dit al moeilijk, maar we stoppen niet totdat we iedereen gevonden hebben.” Ook benadrukt hij dat sommige kinderen al „jaren” gescheiden zijn van hun gezin en destijds nog slechts baby’s waren.

In juni 2019 werden in totaal 5500 kinderen van hun familie gescheiden. Tientallen immigranten overleden tijdens hun gevangenschap bij de US Immigration and Customs Enforcement (ICE), de Amerikaanse immigratiedienst. Daar kwamen ook zeven kinderen om het leven. De Verenigde Naties zou „geschokt zijn” door de omstandigheden in de ICE Detention camps, de vluchtelingenkampen in de regio.

Een jongen demonstreert in 2019 tegen de berucht ICE kampen van de Amerikaanse overheid Foto: Tom Cooper/Getty Images

Joe Biden

Donderdag kwam in het debat tussen Donald Trump en de democratische presidentskandidaat Joe Biden dit onderwerp ook ter sprake. Biden noemde dat beleid „misdadig” tijdens het laatste verkiezingsdebat. Trump stelde dat het bewuste beleid juist dateerde uit de Obama-periode. Trump: „Obama bouwde de kooien, wij pasten het beleid aan”, aldus de president, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn harde aanpak van illegale migranten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
545 Midden-Amerikaanse immigrantenkinderen zijn hun ouders kwijt
Sluiten