Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Zwitserland houdt vandaag referendum over inperken EU-migratie

Zwitserland houdt vandaag een referendum over een voorstel om het vrije verkeer van werknemers tussen Zwitserland en EU-landen te beëindigen. Het referendum is een voorstel van de rechts-populistische partij SVP.

De partij wil uit het akkoord met de Europese Unie over vrij verkeer van personen stappen. Ze wil dat de controle over immigratie terug in de handen van het land komt. De partij zegt dat de huidige liberale regeling gemiddeld 75.000 EU-burgers per jaar heeft aangetrokken. Dat zou leiden tot overbevolking, stijgende huisvestingskosten en een overbelast welzijnssysteem.

Voorstel afwijzen

Volgens opiniepeilingen zullen kiezers het voorstel echter afwijzen. Bijna tweederde van de kiezers denkt dat het schrappen van de overeenkomst tussen Zwitserland en de EU over vrij verkeer het tekort aan geschoolde werknemers zal verergeren en hierdoor zou de rijkdom van Zwitserland in gevaar komen.

Een afwijzing van het plan zou een nieuwe impuls kunnen geven aan besprekingen tussen de EU en Zwitserland over een kaderovereenkomst om deze en andere moeilijke bilaterale kwesties te regelen. Zwitserland is geen lid van de EU en conservatieven vrezen dat een dergelijke deal het land langzaam aan EU-wetgeving zal onderwerpen.

Meerdere kwesties

Ook verschillende andere kwesties komen in het referendum van vandaag aan bod, waaronder de invoering van twee weken vaderschapsverlof, de aanschaf van straaljagers en versoepeling van beperkingen op het neerschieten van wolven.

Ongeveer 5,3 miljoen mensen kunnen hun stem uitbrengen. Naar verwachting is de uitslag al aan het begin van de middag bekend omdat in Zwitserland veel mensen per post stemmen en dat kon al weken van tevoren.

Lees ook: Trump nomineert conservatieve Amy Coney Barrett als rechter Hooggerechtshof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwitserland houdt vandaag referendum over inperken EU-migratie
Sluiten