Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 30 sep 2020 / 11:40 uur

Vlaamse liberaal De Croo premier België

De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo wordt premier van België. Hij gaat de nieuwe federale regering van zeven partijen leiden. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.

De Croo en zijn coformateur Paul Magnette, de leider van de Waalse socialisten, legden nadat ze bij koning Filip verslag hadden gedaan van het regeerakkoord dat eerder vandaag werd bereikt, samen een verklaring af. Magnette feliciteerde De Croo en wenste hem succes „met de equipe die jij gaat leiden”. Als grapje voegde hij eraan toe dat ze lootjes hadden getrokken wie de premier zou worden. „Alexander heeft gewonnen.”

De eedaflegging van de premier en zijn regering vindt morgen plaats, meldde het paleis na afloop van het bezoek aan de koning.

493 dagen zonder regering

België heeft 493 dagen zonder volwaardige regering gezeten. „Te lang”, aldus De Croo, die in de tijdelijke ‘coronaregering’ van Sophie Wilmès vicepremier en minister van Financiën was. Haar mandaat loopt donderdag af.

De aankomend premier zei dat hij op een andere manier aan politiek wil gaan doen. „We moeten meer samenwerken en vooral met meer respect voor elkaar en voor elkaars meningen. Dat respect is er misschien niet altijd geweest op moeilijke momenten. Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen.”

Lees ook: Gordon thuis mishandeld en beroofd: ‘Dacht dat ik vermoord zou worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlaamse liberaal De Croo premier België
Sluiten