Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Buitenland 28 sep 2020 / 07:48 uur

‘Trump betaalde in 2016 slechts 750 dollar aan belasting’

De Amerikaanse president Donald Trump betaalde slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting in 2016, het jaar dat hij de presidentsverkiezingen won. Dat schrijft The New York Times. Trump zelf noemt het „totally fake news“.

De krant heeft inzage gekregen in zijn belastingaangiftes over de afgelopen twintig jaar. De gegevens „onthullen de holheid, maar ook de tovenarij, achter het beeld van de selfmade miljardair”, zo schrijft de krant.

Want niet alleen in 2016, ook in 2017 droeg Trump volgens The New York Times ‘maar’ 750 dollar af aan de fiscus. En in tien van de afgelopen vijftien jaar betaalde hij nul euro inkomstenbelasting, omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen.

Niet meer openbaar

Amerikaanse presidenten zijn niet verplicht details over hun persoonlijke financiën vrij te geven, maar sinds Richard Nixon (president van 1969 tot 1974) heeft iedere president dat wel gedaan. Trump heeft met die traditie gebroken door zijn aangiftes niet te openbaren.

Zijn belastingaangiftes waren een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de verkiezingen in 2016, gedurende zijn presidentschap en zijn dat ook nu weer in de periode voorafgaand aan de presidentsverkiezingen op 3 november.

The New York Times stelt dat de belastinggegevens die de krant heeft gezien „een routekaart met onthullingen biedt”. Het gaat onder meer om aftrekposten, zoals de kosten voor een strafrechtadvocaat en een landhuis dat wordt gebruikt als gezinsverblijf tot een volledige opgave van de miljoenen dollars die hij kreeg van de Miss Universe-verkiezing in 2013 in Moskou. Trump organiseerde dat jaar de Miss Universe-verkiezing.

Trump: ‘Fake news’

Trump heeft fel gereageerd op de onthullingen van de krant. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis noemde hij het „totaal fake news”. „We hadden het hier vier jaar geleden ook al over. Toen moest ik het hier ook al over hebben. Het is totaal fake news. Ik heb wel belasting betaald, en dat zul je zien zien. Mijn belastingaangifte wordt al heel lang gecontroleerd. The New York Times willen gewoon een verhaal. Ze proberen alles.”

Alan Garten, een advocaat van Trump, zei dat „president Trump in het afgelopen decennium tientallen miljoenen dollars aan persoonlijke belastingen heeft betaald aan de federale overheid, waaronder miljoenen aan persoonlijke belastingen sinds de aankondiging van zijn kandidatuur in 2015″.

Debat

De timing van de krant is in ieder geval geen toeval; morgen debatteert Trump voor het eerst met zijn uitdager Joe Biden. De krant heeft de komende weken meer publicaties aangekondigd. Gisteren zei Trump opnieuw dat hij een drugstest eist van ‘Sleepy Joe’, zoals hij zijn tegenstander steevast noemt.

Lees ook: Trump eist drugstest van ‘Sleepy Joe’ Biden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Trump betaalde in 2016 slechts 750 dollar aan belasting’
Sluiten