Metro
Metro Buitenland 20 sep 2020 / 19:11 uur

Ruim 100 miljoen dollar aan donaties voor Democraten na dood Ginsburg

De Amerikaanse Democratische Partij heeft sinds het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdagavond 103 miljoen dollar (87 miljoen euro) aan donaties ontvangen. Dat meldt ActBlue, een inzamelplatform voor de Democraten.

Alleen zaterdag kwam er al bijna 71 miljoen dollar binnen. Een dagrecord in de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen. Donoren kunnen bij hun gift aangeven hoeveel ze aan welke Democraat willen geven. Naast presidentskandidaat Joe Biden staan ook honderden landelijke, regionale en plaatselijke kandidaten op het stemformulier op 3 november.

Standbeeld in New York

„Na het overlijden van rechter Ginsburg is het inspirerend om mensen actie te zien ondernemen om haar erfenis te eren”, zegt Erin Hill, directrice van ActBlue. Naast alle donaties voor de Democraten krijgt de overleden opperrechter ook een standbeeld in haar geboorteplaats New York. Het beeld komt in de wijk Brooklyn te staan. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York bekendgemaakt.

Door de dood van Ginsberg is het belang van een Democratische meerderheid in de Senaat nog groter geworden. Daar worden de rechters van het Hooggerechtshof benoemd. Op dit moment hebben de Republikeinen een meerderheid van 53 tegen 47 stemmen, maar in de peilingen staan zeker vijf Republikeinse zetels onder druk. Er staan in november 35 senaatszetels op het spel.

Recordbedrag van 364,5 miljoen

De Republikeinen van president Donald Trump zeggen dat ook zij zaterdag een recordhoeveelheid geld hebben ingezameld, maar ze noemden geen bedragen.

De afgelopen maanden haalden de Democraten steeds meer geld op dan de Republikeinen bij hun donateurs. In augustus haalde Trump veel minder geld op voor zijn verkiezingscampagne dan Biden. De Republikeinse Partij en Trumps herverkiezingsteam melden dat ze gezamenlijk 210 miljoen dollar hebben opgehaald, waar Biden een recordbedrag van 364,5 miljoen bij elkaar verzamelde.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruim 100 miljoen dollar aan donaties voor Democraten na dood Ginsburg
Sluiten