Metro
Metro Buitenland 12 sep 2020 / 19:39 uur

Politiechef Pakistan legt schuld groepsverkrachting bij slachtoffer

In Pakistan zijn duizenden vrouwen de straat op gegaan, ze protesteren tegen een politiechef. Die haalde zich de woede van de vrouwen op de hals, nadat hij een slachtoffer van een groepsverkrachting de schuld gaf van het incident.

In Lahore, Islamabad, Quetta, Karachi en Hyderabad riepen vrouwen zaterdag samen met mannen en kinderen op tot gerechtigheid voor slachtoffers van verkrachting.

Woensdag sleepten twee mannen een vrouw en haar kinderen uit hun auto in Lahore. Ze verkrachtten de moeder in het bijzijn van haar familie en stalen haar geld en mobiele telefoons. Daarom protesteren de vrouwen, om duidelijk te maken dat ze vinden dat dit niet door de beugel kan.

‘Fout van de vrouw’

De politiechef zei dat het fout was van de vrouw om überhaupt ’s nachts haar huis te verlaten. Ook dat de vrouw geen omweg nam, maar door een verlaten straat reed, keurde hij af.

De verkrachting van de vrouw en de woorden van de politiechef leidden tot verontwaardiging op sociale media. Politici, mensenrechtenactivisten, kunstenaars en advocaten riepen op tot het aftreden van de politieman. „De regering slaagt er niet in vrouwen te beschermen”, bekritiseerde de vrouwenrechtenactiviste Ismat Shahjehan tijdens de bijeenkomst in Islamabad.

De regering van de provincie Punjab, waarvan Lahore de hoofdstad is, reageerde aanvankelijk niet op de oproepen tot ontslag. Een assistent van premier Imran Khan schreef op Twitter dat via DNA-tests de daders zijn geïdentificeerd en ze binnenkort worden gearresteerd.

Lees ook: Honderden betogen op Museumplein voor vluchtelingen Moria

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politiechef Pakistan legt schuld groepsverkrachting bij slachtoffer
Sluiten