Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 30 sep 2020 / 20:14 uur

Nog vier Nederlandse provincies door België op code rood gezet

België geeft nog eens vier Nederlandse provincies code rood. Het ‘corona-alert’ geldt nu ook voor Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen.

Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet vanaf vrijdagmiddag bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine.

Eerder al drie keer code rood

België scherpt de reisadviezen voor de vier provincies aan, omdat het coronavirus er weer opvlamt. Reizen naar en vanuit deze delen van Nederland wordt ten zeerste afgeraden. Eerder gebeurde dat dat voor Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. De maatregel is vooral voor Noord-Brabant lastig. Er is veel grensverkeer tussen Brabant en België.

De twee andere grensprovincies Zeeland en Limburg houden vooralsnog het oranje Belgische reisadvies. Reizigers wordt een test en quarantaine slechts aangeraden.

Besmette Belg kan waarschuwen via corona-app

Besmette Belgen kunnen nu per app mensen waarschuwen die ze het coronavirus mogelijk hebben doorgegeven. Ze kunnen de app ‘Coronalert’ sinds vandaag op hun mobiele telefoon installeren. België hoopt dat de app over een goede maand ook over de grens kan samenwerken met bijvoorbeeld de Nederlandse CoronaMelder.

Coronalert houdt, net als de Nederlandse tegenhanger, bij met wie de drager in nauw contact is geweest. Als een test uitwijst dat hij of zij het virus heeft opgelopen, kan de app een waarschuwing sturen naar allen die mogelijk ook zijn besmet. Dat gebeurt anoniem.

Beslissing Nederlandse app volgende week

Apps als deze moeten helpen om verdere verspreiding van het virus door iemand die is besmet snel op te sporen en zo te kunnen indammen. De gezondheidsdiensten bellen contacten normaliter na, maar hebben daarvoor niet altijd de mankracht. Maar de app werkt pas goed als zoveel mogelijk mensen die gaan gebruiken, zegt projectleider Karine Moykens. „Vraag daarom ook vrienden en familie om Coronalert te gebruiken.”

De Nederlandse CoronaMelder is met maanden vertraging ook af, maar wacht nog op groen licht van de Eerste Kamer. Die buigt zich er volgende week over. Het is de bedoeling dat de CoronaMelder ook gaat samenwerken met buitenlandse equivalenten.

Informatie over COVID-19 en coronamaatregelen in België vind je hier.

Lees ook: Dringend advies mondkapje geldt nu voor heel Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nog vier Nederlandse provincies door België op code rood gezet
Sluiten