Metro
Metro Buitenland 21 sep 2020 / 18:07 uur

Nog steeds onenigheid onder EU-leiders over sancties Wit-Rusland

De lidstaten van de Europese Unie zijn er ook vandaag niet in geslaagd om het eens te worden over sancties voor Wit-Rusland. De regeringsleiders en staatshoofden moeten zich er later deze week nog een keer over buigen. „Geen mooie dag voor de EU”, constateert een teleurgestelde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwde vorige week nog dat de EU er vóór de leiders donderdag weer bijeenkomen uit moest komen, om haar geloofwaardigheid niet te verliezen. Hij ontving oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die nog eens onderstreepte dat strafmaatregelen nodig zijn om het hardhandige optreden van president Aleksandr Loekasjenko tegen de protestbeweging een halt toe te roepen.

Cyprus

Cyprus blokkeert sancties tegen Wit-Rusland zolang de EU niet soortgelijke maatregelen tegen Turkije neemt. Dat zeiden ingewijden eerder. „Er is inderdaad ‘nog één land’ dat de sancties voor het Wit-Russische regime tegenhoudt”, zegt Blok. Turkije boort volgens Cyprus en Griekenland illegaal naar gas en olie in hun wateren.

Veto

Er is geen onenigheid over welke Wit-Russische functionarissen moeten worden bestraft. Maar daarover wil Blok niets zeggen, om de doelwitten niet de kans te geven bijvoorbeeld hun geld op Europese bankrekeningen weg te sluizen voor de tegoeden worden bevroren.

Dat er maar één dwarsligger is „maakt de teleurstelling voor mij niet minder”, zegt Blok. „Het had eigenlijk vandaag gemoeten.” Hij wees erop dat hij er al langer voor pleit om lidstaten niet langer een veto te geven over het opleggen van sancties.

Lees ook: Wandelaar vindt ‘ingepakt lichaam’ in centrum van Eindhoven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog steeds onenigheid onder EU-leiders over sancties Wit-Rusland
Sluiten