Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Nederland moet onmiddellijk 500 kinderen uit Moria overnemen’

Na de brand die afgelopen nacht vluchtelingenkamp Moria verwoestte, hebben veel alleenstaande vluchtelingenkinderen geen dak meer boven hun hoofd. Meerdere vluchtelingenorganisaties roepen de overheid op om onmiddellijk vijfhonderd van die kinderen naar Nederland te halen. VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling vinden dat er direct geëvacueerd moet worden.

De brand heeft afgelopen nacht het grootste deel van het kamp verwoest. Er was in het kamp maar plek voor 3000 personen, toch woonden er 13.000 mensen. „De inwoners van kamp Moria, die al huis en haard hebben moeten verlaten, zijn nu opnieuw ontheemd en op de vlucht”, aldus de vluchtelingenorganisaties.

Kinderen zonder dak boven het hoofd

Ook Oxfam Novib roept op tot actie: „Nederland moet nu onmiddellijk een deel van de alleenstaande kinderen uit Moria overnemen, die door deze brand zelfs geen dak boven hun hoofd meer hebben.’’ De organisatie, die zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking, houdt het Europese asielbeleid verantwoordelijk voor de ramp. „Deze verwoestende brand is de zoveelste humanitaire catastrofe op de Griekse eilanden, veroorzaakt door wanbeleid van de EU en haar lidstaten. Jarenlang is de verantwoordelijkheid voor de opvang van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging afgeschoven op Griekenland.”

Oxfam vindt dat het Europees Parlement een onderzoek instellen naar het asielbeleid van de EU en haar lidstaten en daarmee dus ook naar de rol van Nederland.

Regering klaar om Griekenland te ondersteunen

De Nederlandse regering heeft laten weten klaar te staan om Griekenland te ondersteunen na de brand. Dat meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. En ze zetten gelijk daad bij het woord: Griekenland krijgt 1 miljoen euro noodhulp. Daarmee moeten volgens minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) onder meer vluchtelingen worden opgevangen. Verder is het bestemd voor voedsel en medische hulp.

„Verschrikkelijk nieuws uit opvangkamp Moria”, zegt Broekers-Knol. „Ik heb mijn Griekse collega Koumoutsakos laten weten dat het Nederlandse kabinet paraat staat om Griekenland te ondersteunen. Ook via de EU zal Nederland indien gewenst bijdragen.”

Ook Kaag laat haar sympathie blijken: „We zijn solidair met de vluchtelingen en migranten en met de Grieken. Het is vreselijk dat zovelen in het opvangkamp, waar de omstandigheden al zo dramatisch waren, zijn getroffen door de branden. Onze prioriteit is nu om menswaardige opvang te bieden.” Over de precieze inzet van het geld wordt nog overlegd.

Lees ook: Brits gezin vindt schat op strand in de vorm van vreemde schaaldieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nederland moet onmiddellijk 500 kinderen uit Moria overnemen’
Sluiten