Metro
Metro Buitenland 23 sep 2020 / 11:25 uur

Oppositieleider Navalny mag Duitse ziekenhuis verlaten: ‘Volledig herstel is mogelijk’

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny mag na 32 dagen het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn verlaten.

Zijn toestand zou voldoende zijn verbeterd om het ziekenhuis te verlaten. Artsen denken dat een volledig herstel mogelijk is, laat het Duitse ziekenhuis weten in een verklaring.

Vergiftigd

Navalny was vorige maand erg ziek geworden aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Hij belandde eerst in een Russisch ziekenhuis en is later overgebracht naar Duitsland. Daar heeft hij 24 dagen op de intensive care gelegen. Onderzoekers stelden daar vast dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Het ziekenhuis waarschuwt dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de mogelijk langetermijngevolgen zijn van die vergiftiging.

Navalny werd in en buiten het ziekenhuis in Berlijn bewaakt, omdat werd gevreesd voor een nieuwe aanslag op zijn leven. De politicus is een bekende tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Nadat Navalny onwel was geworden, gingen zijn medewerkers zelf op zoek naar bewijsmateriaal. Ze namen een lege waterfles uit zijn hotelkamer mee voor onderzoek in het buitenland. Op die fles zou novitsjok zijn aangetroffen. Volgens Poetin heeft Navalni mogelijk zichzelf vergiftigd met dat zenuwgif.

Navalny: ‘Ik herken niemand’

Navalny liet dit weekend weten dat hij weer voorzichtig, „met trillende benen”, kan traplopen. „Er is een duidelijk pad naar herstel, al is het geen kort pad.” Gisteren schreef hij op Instagram dat hij van de afgelopen weken weinig meer kan herinneren. „Ik kan het nauwelijks een ‘herinnering’ noemen. Ik ben al uit de coma gehaald, maar ik herken niemand, ik begrijp niet wat er gebeurt.”

Wel weet hij dat zijn liefde voor zijn vrouw Yulia sterker is geworden. „Op 26 augustus waren we twintig jaar getrouwd”, schrijft hij in een post. „Ik ben zelfs blij dat ik dat even heb gemist, zodat ik dit nu kan schrijven, nu ik iets meer weet over de liefde dan een maand geleden.”

Hij beschrijft zijn situatie als een „film”. „Je hebt dit natuurlijk honderd keer in films gezien en in boeken gelezen: de ene liefhebbende persoon ligt in coma en de ander wekt hem weer tot leven met zijn of haar liefde en onophoudelijke zorg.” Maar dat was wel het geval: „Ik sliep heel veel en Yulia  sprak met me, zong liedjes voor me, zette muziek aan.” Hij legt uit wat dat met hem deed, ook al herinnert hij zich er weinig meer van: „het maakte me wel kalm en rustig”. „Ik het nu zeker uit eigen ervaring: liefde geneest en brengt je weer tot leven.”

Oppositieleider Navalny mag Duitse ziekenhuis verlaten: 'Volledig herstel is mogelijk'
De politicus is een bekende tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Foto: Getty Images

Thuisland

Het staat Navalni nu vrij om terug te keren naar zijn thuisland, meldde de Russische regering nadat de bekende Kremlincriticus in Duitsland was ontslagen uit het ziekenhuis.

Lees ook: Johnson weet het zeker: Russische oppositieleider Navalny is vergiftigd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oppositieleider Navalny mag Duitse ziekenhuis verlaten: ‘Volledig herstel is mogelijk’
Sluiten