Metro
Metro Buitenland 8 sep 2020 / 21:45 uur

‘In herenclub moet dame gewoon een pint kunnen bestellen’

Een Britse zakenvrouw slaat met haar vuist op tafel (of op de bar). In een exclusieve herenclub moeten dames gewoon aan kunnen schuiven voor een goeie pint.

De zakendame is vast van plan een exclusieve Londense herenclub wat minder exclusief te maken. Vrouwen moeten er ook de krant kunnen lezen en een pint bestellen aan de bar, vindt zij. Emily Bendell stapt desnoods naar de rechter om de in haar ogen discriminerende sociëteit tot de orde te roepen.

Geen vrouwen in de herenclub

De Garrick Club laat sinds de oprichting in 1831 geen vrouwen toe als lid, maar kreeg wel beroemdheden als schrijver Charles Dickens over de vloer. Dat was wel voordat tien jaar geleden de Wet gelijke behandeling van kracht werd in het Verenigd Koninkrijk. Die verbiedt discriminatie van vrouwen en minderheden.

Bendell, oprichter van een lingeriebedrijf, was naar eigen zeggen geschokt toen ze vernam dat er in haar land nog altijd clubs zijn die alleen mannen als lid accepteren. Het is volgens haar een „echt invloedrijke club” met een machtig ‘oldboysnetwerk’ waar vrouwen geen toegang toe hebben. Daardoor zouden vrouwen minder snel kans maken op functies.

Een tekening van herenclub Garrick in Londen in 1864
The Garrick Club in 1864. Foto: Getty Images

De club werd gesticht door ‘literaire heren’ met als doel acteurs en theaterliefhebbers samen te brengen. Leden mogen wel vrouwen meebrengen, maar die mogen geen lid worden en zelfs niet de rekening betalen van de restaurant- en hotelvoorzieningen van de herenclub.

Slechts ‘goede reden’ voor vrouw in de club

De gelijkebehandelingswet verbiedt niet dat een club maar één geslacht toelaat, maar daar moet dan wel een goede reden voor worden gegeven. Bendell en haar advocaten geven de club in een brief 28 dagen om te reageren. Als de reactie niet bevredigend is, hoopt de ondernemer dat de rechter een einde maakt aan het „discriminerende beleid” van de Garrick Club.

Overigens heeft de herenclub de mogelijkheid om het lidmaatschap open te stellen voor vrouwen eerder wel overwogen. Maar de vereiste instemming van twee derde van de leden ontbrak in 2015.

Lees ook: Forum-Statenlid maakt zich druk om bamischijf, snack is plots trending

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘In herenclub moet dame gewoon een pint kunnen bestellen’
Sluiten