Metro
Metro Buitenland 30 sep 2020 / 08:06 uur

Eerste verkiezingsdebat VS ongekend hard: ‘Kan je eens je mond houden?’

Het ging er hard aan toe tijdens het eerste debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn democratische uitdager Joe Biden. Er was ook weinig orde te bespeuren, er heerste veelal een chaotische sfeer. Over en weer werden beledigingen en verwijten uitgewisseld en de twee mannen vielen elkaar meermaals in de rede.

Trump en Biden besproken onder meer Trumps leiderschap, de coronapandemie, racisme, de economie en de integriteit van de aanstaande presidentsverkiezingen. Trump kwam niet alleen hard in aanvaring met Biden maar ook met debatleider Chris Wallace vanwege zijn vele interrupties.

Wallace kreeg het debat niet onder controle. De verbale vechtpartij tussen de twee kandidaten maakte het beiden lastig om een samenhangend betoog te houden.

‘Kan je eens je mond houden?’

Biden hield zich aanzienlijk beter aan de vooraf gemaakte afspraken dan Trump en raakte zichtbaar geïrriteerd door diens herhaaldelijke interrupties. „Kan je eens je mond houden, man?”, beet hij de president toe. „Dit is zo niet-presidentieel.” Even later noemde Biden Trump een „clown”, een „racist” en „Poetins puppy” en zei hij tegen Trump: „Je bent de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad.” Trump maakte op zijn beurt pesterige opmerkingen naar Biden als: „Er is niets slim aan jou, Joe”.

Moderator Wallace verzocht Trump meermaals om Biden tijdens diens spreektijd niet meer in de rede te vallen, maar tevergeefs. „Ik denk dat het land het meest gediend is als we elkaar laten uitspreken met minder interrupties”, probeerde Wallace nog. „Ik richt me daarmee tot u”, zei hij tegen Trump, die daarop terugzei: „Nou, ook tot hem”.

Harde verwijten

Over en weer werden, naast beledigingen, ook harde verwijten gemaakt. Zo zei Biden dat de VS onder president Donald Trump „zwakker, zieker, armer, meer verdeeld en gewelddadiger” zijn geworden. Daarnaast stelde hij dat het presidentschap van Trump rampzalig is geweest voor zwarte Amerikanen. Biden verwees onder meer naar Trumps weigering in 2017 om extreemrechtse demonstranten in Charlottesville te veroordelen en noemde Trump een racist.

Trump hield zich zeker ook niet stil, hij verweet Biden dat hij de economie weer wil platleggen. De president claimde dat zijn regering „de beste economie ooit” heeft gebouwd. „Maar we moesten die platleggen vanwege de China-pest”, aldus Trump. Volgens de president is de Amerikaanse economie in recordsnelheid hersteld na de heropening. Ook claimde Trump dat het aantal banen in een recordsnelheid was gegroeid sinds de heropening. „Hij wil alles weer sluiten, het wordt een ramp.”

Chaotisch, turbulent, vurig, ontspoord

Media in de VS zijn niet te spreken over het debat. Ze beschrijven het als een chaotisch en hard gevecht. The New York Times meldt dat het debat vooral neerkwam op Trump die via zijn Twitter-feed richting Biden bleef schreeuwen. Trump „kwam door het hele debat heen zonder het Amerikaanse volk te vertellen wat hij in een tweede termijn zal doen”, meldde de krant.

Nieuwszender Fox News, die geregeld op de hand van de president is, beschrijft het debat als „vurig” en stelt dat het debat „ontaardde in aanvallen op Hunter Biden en kinderachtige scheldpartijen”. Hunter is Bidens zoon. „Toen Trump in de aanval ging probeerde Biden hem het zwijgen op te leggen door de president een „clown” en een „leugenaar” te noemen”, schreef Fox News.

Drugstest

Eerder eiste Trump al een drugstest van ‘Sleepy Joe’ Biden, zoals hij zijn uitdager steevast noemt. Hij wilde dat Biden voor of na het debat een test zou ondergaan, omdat zijn optredens in debatten zacht gezegd „ongelijkmatig” zijn geweest. De president suggereert op Twitter dat alleen drugs dat verschil gemaakt kunnen hebben. Trump laat het bewijs hiervoor, als hij dat al heeft, achterwege.

Biden (77) staat voor op Trump (74) in de peilingen, maar in de doorslaggevende staten zijn de verschillen klein. Of het debat daar een aanzienlijke verandering in brengt, is nog moeilijk te zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste verkiezingsdebat VS ongekend hard: ‘Kan je eens je mond houden?’
Sluiten