Metro
Metro Buitenland 10 sep 2020 / 12:57 uur

Buitenechtelijke dochter koning Albert wil prinses worden genoemd

Veel meisjes dromen er van. Prinses worden en trouwen met hun prins op het witte paard. Een meisje is ze niet meer, getrouwd al wel (niet met een prins op een wit paard) en toch wil de buitenechtelijke dochter van de voormalige Belgische koning Albert nog wel prinses worden genoemd.

Krijgt België er een prinses bij? De grote vraag vandaag bij het Hof van Beroep in Brussel waar de zaak wordt behandeld die Delphine Boël zeven jaar geleden aanspande tegen haar vader koning Albert II. Zijn buitenechtelijke dochter, of „zijn vuile was”, noemde ze zichzelf eerder in een interview.

Erkenning

Oorspronkelijk ging het om de erkenning van dat vaderschap, maar dat staat sinds januari niet meer ter discussie. Albert erkende dat hij inderdaad de vader is van de in 1968 uit zijn buitenechtelijke relatie met Sybille de Sélys Longchamps geboren kunstenares Delphine. Het resultaat van een DNA-onderzoek gaf hem ook geen keuze.

Maar met die erkenning zijn nog niet alle losse eindjes aan elkaar geknoopt, schrijft Het Laatste Nieuws. De rechters moeten nu bepalen welke achternaam Delphine Boël krijgt, want de achternaam Boël klopt niet. Dat is de naam van de ex-man van haar moeder. Wordt het ‘Van België’ of een variant daarop? Ook moet worden bepaald of Delphine als koningsdochter een prinses wordt met het predicaat ‘koninklijke hoogheid’.

Prinses

Delphine zei bij het begin van de procedure in 2013, toen de onschendbaarheid van Albert werd opgeheven door zijn aftreden, dat het haar alleen om de erkenning te doen was. Maar nu ze zover is gekomen, wil ze ook de naamgeving en titels geregeld hebben. Ze wil net zo behandeld worden als de andere kinderen van Albert. Daarom wil ze zich, net als de koninklijke familie, Van Saksen-Coburg kunnen noemen.

Ook eist de kunstenares met een voorliefde voor papier-maché, maar ook vele kunstzinnige uitstapjes maakt en soms ook voor een goed doel, de titel van prinses van België, waardoor ze in het vervolg aangesproken zou moeten worden als koninklijke hoogheid.

Erfenis

De advocaten van de gepensioneerde koning hebben al laten weten dat het vaderschap niet meer wordt betwist en dat Delphine ook deelt in de erfenis, maar over de andere elementen hebben ze zich niet uitgelaten. Het is mogelijk dat hiervoor ook koning Filip is geraadpleegd. Die heeft in 2015 de regels veranderd van wie zich in de steeds groter wordende koninklijke familie nog prins/prinses van België mag noemen.

Het Brusselse hof van beroep behandelt de zaak achter gesloten deuren. Het doet binnen een maand uitspraak.

Lees hier over Kruidvat dat vandaag 45 kaarsjes uitblaast en waar de tijdloze bestseller paracetamol is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buitenechtelijke dochter koning Albert wil prinses worden genoemd
Sluiten