Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 7 sep 2020 / 07:40 uur

‘Britse regering wil eerder gemaakte brexitafspraken terugdraaien’

De Britse regering werkt aan een nieuw wetsvoorstel dat eerder gemaakte afspraken met de Europese Unie weer terugdraait. Dat schrijft de Financial Times op basis van drie anonieme bronnen.

De regering-Johnson zou daarmee een bom leggen onder de huidige onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord.

Afspraken over harde grens

Het zou onder meer gaan om afspraken over staatshulp en de Noord-Ierse douane. Een van de bronnen zegt dat de stap „duidelijk en bewust” de afspraken van oktober over het voorkomen van een harde grens bij Noord-Ierland zal ondergraven. Het Britse regeringsvoorstel zal naar verwachting woensdag worden gepubliceerd.

In oktober vorig jaar bereikten premier Boris Johnson en de Europese Unie een akkoord over de voorwaarden voor het Britse vertrek uit de EU. Begin dit jaar vertrokken ze. Londen en Brussel proberen het nu eens te worden over een handelsovereenkomst.

Maar de gesprekken verlopen zeer moeizaam, terwijl de tijd begint te dringen. Voor het eind van het jaar moet er een deal liggen, want dan verloopt de overgangsperiode die na de brexit begon. Tijdens die overgangsperiode houdt het Verenigd Koninkrijk zich nog aan EU-regels.

Deadline 15 oktober

In een verklaring van de premier staat dat Johnson vandaag aan de EU mededeelt dat 15 oktober wat hem betreft de deadline is voor het sluiten van een akkoord. „Als we het tegen die tijd niet eens kunnen worden, dan zie ik niet dat er een vrijhandelsovereenkomst tussen ons komt, en dat moeten we allebei accepteren en verder gaan”, zal hij zeggen. „We kunnen en willen geen compromis sluiten over de basisprincipes van wat het betekent om een ​​onafhankelijk land te zijn.”

Als er geen akkoord wordt bereikt, zou Groot-Brittannië een handelsrelatie hebben met de EU zoals die met Australië, wat volgens Johnson „een goed resultaat” zou zijn. „Als regering bereiden we ons voor, aan onze grenzen en in onze havens, om er klaar voor te zijn. We zullen de volledige controle hebben over onze wetten, onze regels en onze viswateren.”

Lees ook: Definitief Bye bye Britain, hoe nu verder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Britse regering wil eerder gemaakte brexitafspraken terugdraaien’
Sluiten