Metro
Metro Buitenland 7 sep 2020 / 17:16 uur

Navalny is wakker! (Maar er is wel een maar)

Negentien dagen nadat hij de ‘giftheebeker’ met novitsjok dronk, is Aleksej Navalny ontwaakt uit zijn coma.

De toestand van de vergiftigde Kremlin-criticus Aleksej Navalny is verbeterd. Hij is uit zijn kunstmatige coma en van de beademingsapparatuur af, meldde het Charité-ziekenhuis in Berlijn maandag in een korte verklaring.

Schade

De artsen besloten dat Navalny uit zijn kunstmatige coma kon worden gehaald en hij reageert op spraak, voegde het ziekenhuis eraan toe. Maar „langdurige schade als gevolg van de ernstige vergiftiging kan niet worden uitgesloten.”

Zijn artsen onderhouden nauw contact met de vrouw van Navalny. Het ziekenhuis zal alleen meer details over zijn toestand vrijgeven, wanneer Navalny hier zelf toestemming voor geeft. Dit meldt een woordvoerster, na een gesprek met mevrouw Navalny.

Duitsland

Navalny werd onwel tijdens een vlucht op 20 augustus vanuit Siberië naar Moskou. Zijn vliegtuig maakte daarop een noodlanding in Omsk, waar de Russische oppositieleider werd opgenomen in een ziekenhuis. Mensen uit zijn omgeving stellen dat hij voorafgaand aan de vlucht thee had gedronken die zou zijn vergiftigd, iets wat bij sommigen tot slapeloze nachten heeft geleid.

Na aandringen van zijn familie, vrienden en westerse leiders werd Navalny met een ambulancevlucht voor behandeling overgebracht naar Duitsland. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland om opheldering gevraagd en sluit sancties niet uit. Moskou verweet Berlijn gisteren te oordelen op basis van onvoldoende informatie. In Sint-Petersburg demonstreerde een vrouw tegen het Kremlin en voor Navalny (zie foto), ook zij kan nu weer opgelucht(er) ademhalen.

Rutte

Onze premier sprak zich eveneens uit over de vergiftiging. De vergiftiging „gaat alle perken te buiten”, zei hij. De zaak wordt besproken in de Europese Unie, de NAVO en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Welke vervolgstappen daaruit moeten volgen, wilde Rutte nog niet zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Navalny is wakker! (Maar er is wel een maar)
Sluiten