Metro
Metro Buitenland 2 sep 2020 / 09:36 uur

Zwitsers bedrijf komt met coronatest die al na 15 minuten resultaat geeft

Niet meer 48 uur wachten op de uitslag, maar al na vijftien minuten weten of je positief of negatief bent. Zo’n test brengt het Zwitserse bedrijf Roche binnenkort op de markt.

Eind september brengt de Zwitserse farmagroep een coronatest op de markt die al na een kwartier kan vertellen of je wel of niet bent besmet met het coronavirus. Er hoeft dan geen slijm meer uit je neus te worden gehaald, maar alleen een beetje bloed worden afgenomen.

Europa en VS

De test zal eerst beschikbaar zijn in landen die het Europese CE-markering erkennen voor producten die worden verkocht in de Europese Unie. Met zo’n markering geeft een fabrikant of importeur aan dat een product voldoet aan eisen als veiligheid, gezondheid en milieu. De farmaceut wil via een spoedprocedure ook toestemming krijgen om de test in de Verenigde Staten te verkopen.

„Bij de lancering zullen er 40 miljoen testen per maand beschikbaar zijn”, valt te lezen in een verklaring van het bedrijf. En tegen het einde van het jaar zou die capaciteit meer dan verdubbeld moeten zijn.

Betrouwbaarheid

Volgens het bedrijf is de test in 96 procent van de gevallen nauwkeurig als het gaat om een positief resultaat en meer dan 99 procent van de tijd nauwkeurig als het gaat om een negatieve uitslag.

Roche lanceert de test in samenwerking met het Zuid-Koreanse bedrijf SD Biosensor.

Lees ook: Leiders scholen vrezen tekort leraren door corona: ‘Voorrang bij coronatest’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwitsers bedrijf komt met coronatest die al na 15 minuten resultaat geeft
Sluiten