Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 aug 2020
Leestijd: 1 minuut

Ziekenhuis meldt eerste persoon die voor de tweede keer corona heeft

Onderzoekers in Hongkong melden dat een patiënt die hersteld was van een besmetting met het coronavirus, opnieuw geïnfecteerd is met het virus.

Het University Hospital van de Universiteit van Hong Kong schrijft vandaag op Twitter dat microbiologen aan de universiteit voor het eerst wereldwijd een dergelijk geval hadden gedocumenteerd. De bevindingen suggereren dat „de immuniteit na een natuurlijke infectie van korte duur kan zijn”.

Man met tweede keer corona was in Spanje

Volgens een bericht van de Hongkongse publieke omroep RTHK was een 33-jarige man uit Hongkong in het voorjaar besmet met het virus. Nadat hij was hersteld werd het virus vier maanden later, na een reis naar Spanje in augustus, opnieuw ontdekt. Genetische tests hebben aangetoond dat het virus een variant is van de eerder opgelopen besmetting met Sars-CoV-2.

Maria van Kerkhove, COVID-19-expert van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verwees vandaag naar een persbericht van het universiteitsziekenhuis in een persconferentie en zei: „Zoals we het persbericht begrijpen, zou dit een voorbeeld kunnen zijn van een herinfectie.”

Weinig bekend over herinfecties

Meer dan een halfjaar na de komst van het virus is er niet veel bekend over mogelijke herinfecties. De weinige meldingen van dergelijke gevallen hebben tot nu toe veel vragen opgeroepen, zoals ook de WHO schrijft. Er zijn geen onderzoeken die mensen na een infectie jarenlang in de gaten houden.

Onderzoekers gaan er op basis van laboratoriumtests vanuit dat een coronabesmetting op zijn minst een tijdelijke bescherming kan bieden tegen een nieuwe infectie.

Lees ook: Code oranje voor heel Spanje, meer besmettingen in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.