Metro
Metro Buitenland 30 aug 2020 / 09:11 uur

Trump reist dinsdag af naar Kenosha, waar al dagenlang protesten zijn

De Amerikaanse president Donald Trump brengt dinsdag een bezoek aan Kenosha, waar al dagenlang protesten aan de gang zijn. Die protesten zijn er omdat een zwarte man, Jacob Blake, tijdens een politieoperatie in zijn rug werd geschoten en verlamd raakte vanaf zijn middel.

Trump zal tijdens zijn bezoek wetshandhavers ontmoeten en de schade bekijken in de stad, meldt een functionaris van het Witte Huis.

Drie mensen neergeschoten

Een 17-jarige jongen wordt door de autoriteiten in Kenosha vastgehouden op verdenking van het neerschieten van drie mensen die protesteerden tegen het neerschieten van Blake. Twee van hen stierven.

In Kenosha waren zaterdag voor de zevende dag op rij demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Ongeveer duizend mensen namen deel aan een protestmars, waarbij werd gescandeerd „zeven kogels, zeven dagen” en „geen gerechtigheid, geen vrede”.

Op deze foto is een bord te zien met 'no justice, no peace' erop.

‘Als we vernielen, hebben we niks’

Jacob Blake senior, de vader van Blake, riep betogers op zich niet schuldig te maken aan vandalisme en plunderingen. „Goede mensen in deze stad begrijpen: als we vernielen, hebben we niets”, zei hij. „Houd er mee op. Laat ze voor een avond zien dat we niets hoeven te vernielen.”

Zeven keer in de rug geschoten

Afgelopen zondag schoot een politieagent de 29-jarige Blake zeven keer in de rug. Een video van het incident laat zien dat Blake naar een auto loopt, terwijl twee politieagenten hem volgen met getrokken wapens. Wanneer Blake de deur aan de bestuurderskant opent en naar voren leunt, grijp een agent hem bij zijn shirt en schiet. De video leidde tot verontwaardiging en protesten in de Verenigde Staten. Blake’s kinderen van drie, vijf en acht jaar oud zaten in de auto tijdens het incident.

De procureur-generaal van Wisconsin, Josh Kaul, die de zaak onderzoekt, heeft eerder gezegd dat een mes is gevonden in het voertuig op de vloer aan de bestuurderskant. Of Blake het mes ook in zijn handen had, is onduidelijk. De politie zou Blake twee keer hebben proberen te verdoven met een taser, maar dat werkte niet.

Lees ook: Voor eerst in 19 jaar wint iemand miljoen in BankGiro Miljonairs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump reist dinsdag af naar Kenosha, waar al dagenlang protesten zijn
Sluiten