Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 aug 2020 / 16:42 uur

Tienduizenden lopen in Minsk ‘Mars voor de Vrijheid’

Tienduizenden aanhangers van de Wit-Russische oppositie zijn zondag in de hoofdstad Minsk bijeengekomen om deel te nemen aan een „Mars voor de Vrijheid” na de betwiste herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Ook demonstreren ze tegen politiegeweld.

Met het roepen van „Ga weg!” marcheerden de demonstranten over de Laan van de Onafhankelijkheid. Het gaat om het grootste protest tot nu toe sinds de verkiezingen van vorige week zondag. De hele week zijn al demonstraties in het land.

‘Loekasjenko moet zich verantwoorden’

Veel demonstranten droegen bloemen en ballonnen bij zich. Ook waren velen in het wit gekleed, de kleur die symbool is geworden voor de oppositiebeweging. Demonstranten hielden verder borden vast met „Wij zijn tegen geweld” en „Loekasjenko moet zich verantwoorden voor de martelingen en de doden”.

Het protest begon vlak nadat Loekasjenko een bijeenkomst hield voor zijn aanhang in het centrum van Minsk. Hij spoorde zijn supporters aan om het land te redden van de ondergang.

Loekasjenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, won de stembusgang volgens de nationale kiescommissie met meer dan 80 procent van de stemmen. De verkiezingen zouden gepaard zijn gegaan met grootschalige fraude. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja en haar aanhang eisen een hertelling van de stemmen.

Duizenden betogers vrijgelaten

Afgelopen vrijdag werden er duizenden vrijgelaten die waren opgepakt bij betogingen tegen de herverkiezing van dictator Loekasjenko. Er waren in totaal zo’n 7000 mensen gearresteerd. Veel van de demonstranten die werden vrijgelaten, zeiden dat ze in de cel zwaar mishandeld werden.

Na vrijlating uit de gevangenis moesten sommige mensen direct naar het ziekenhuis om behandeld te worden aan hun verwondingen. Naar eigen zeggen werden ze in de cellen dicht op elkaar gepropt en werden ze geslagen.

Eén gevangene zei het volgende tegen CNN: „Vanaf het moment dat we gevangen zijn genomen, begonnen de mishandelingen en martelingen.” Andere vrijgelaten betogers bevestigen het nieuws over de mishandelingen. Ook kregen ze maar één flesje water en geen eten.

Lees ook: Politie beëindigt feest met 300 mensen in Eindhoven, ook onrust in Tilburg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tienduizenden lopen in Minsk ‘Mars voor de Vrijheid’
Sluiten