Metro
Metro Buitenland 21 aug 2020 / 13:32 uur

Russische ziekenhuisarts: geen gif in bloed Navalni

De Russische oppositieleider en Kremlincriticus Aleksej Navalni lijdt volgens een eerste diagnose van zijn behandelende artsen aan een zeldzame stofwisselingsaandoening. Hij leek vergiftigd te zijn, maar er is geen gif aangetroffen in het bloed of de urine van de Russische politicus.

De artsen in een ziekenhuis in Omsk, waar Navalni gisteren bewusteloos werd opgenomen, zeiden dit. Op internet gaat een video rond van Navalni, even na de vermeende vergiftiging. In de video, opgenomen door medepassagiers in het vliegtuig, hoor je de politicus het uitschreeuwen van de pijn. Hulpverleners schieten hem meteen te hulp. Daarna is te zien hoe hij wordt weggevoerd op een brancard.

Instabiel

„We gaan er niet meer van uit dat hij is vergiftigd en hebben de diagnose gesteld”, meldde de arts Anatoli Kalinitsjenko eerst. „De vrouw en broer van Navalni zijn hier van op de hoogte gebracht.” Even later bracht hij ook naar buiten dat de politicus een stofwisselingsaandoening zou hebben. De patiënt is volgens de arts nog erg instabiel.

De woordvoerster van Navalni, Kira Jarmisj, twitterde in een reactie dat de familie nauwelijks iets van de artsen heeft gehoord. Volgens haar melden de artsen een aantal symptomen die geen sluitend resultaat bieden. Ook meent ze dat de artsen in werkelijkheid nog geen idee hebben van wat de 44-jarige oppositieleider mankeert.

Jamisj had naar eigen zeggen eerder vandaag juist van autoriteiten in Omsk gehoord dat oppositieleider Navalni „een zeer gevaarlijk gif” in zich had. Daardoor zou het niet mogelijk zijn dat hij wordt verplaatst. De familie en medewerkers van Navalni willen juist dat hij voor behandeling naar Duitsland wordt gevlogen. Daar staat al een vliegtuig in Omsk voor klaar.

Onwel in het vliegtuig

Navalni werd onwel in een vliegtuig van het Siberische Tomsk naar Moskou. Hij verloor het bewustzijn en het toestel maakte na bijna 750 kilometer vliegen een noodlanding in Omsk. Volgens Navalni’s woordvoerster is hij het slachtoffer van een giftige stof die voor hij de reis begon, in zijn thee is gestopt. Navalni was op reis in Siberië om bondgenoten te selecteren voor de regionale verkiezingen in Russische regio’s in september.

Navalni geldt als een fervent bestrijder van corruptie als de voornaamste oppositieleider. Hij heeft vooral veel invloed door de enorme aanhang die hij in sociale media geniet. Siberië is al geruime tijd het toneel van felle protesten tegen de regering van president Poetin.

Duitsland wil Navalni behandelen

De Duitse regering heeft contact opgenomen met het Kremlin over de „humanitaire noodsituatie” rond de Russische oppositieleider Aleksej Navalni.

Een Duitse organisatie heeft een vliegtuig met onder anderen artsen naar Omsk gestuurd en volgens het Kremlin zijn die uitgenodigd hun Russische collega’s bij te staan. Het Kremlin stelt dat het aan de artsen is om te bepalen of Navalni kan reizen. De familie en zijn medewerkers willen hem met het Duitse toestel naar Duitsland vliegen.

Lees ook: Treinliefhebber? Je kunt nu rondlopen op de stof waar je normaliter op zit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Russische ziekenhuisarts: geen gif in bloed Navalni
Sluiten