Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 31 aug 2020

Nieuwe ‘onbekende premier’ Libanon benoemd in nasleep van explosie

In de nasleep van de explosie in Beiroet, heeft Libanon een nieuwe premier aangewezen. Mustapha Adib heet de man die het land moet gaan helen.

De soennitische gemeenschap in Libanon heeft de ambassadeur van het land in Duitsland, Mustapha Adib, voorgedragen als premier. Adib is door president Michel Aoun gevraagd een regering te vormen. De soennieten moeten in het Libanese stelsel de eerste minister leveren. Adib heeft voldoende parlementariërs achter zich.

Op social media reageren ook mensen die wat minder enthousiast zijn.

Voldoende steun Adib

Hij heeft behalve de steun van zijn soennitische politieke vrienden, ook steun van afgevaardigden van de sjiïtische Hezbollah- en Amal-bewegingen en van de partij van de christelijke president Michael Aoun, de Vrije Patriottische Beweging. Adib is geen bekend figuur in het land, maar volgens waarnemers heeft hij mogelijk daardoor voldoende steun.

Adib, die een eigen Wikipedia-pagina heeft, zei vandaag in een televisietoespraak dat hij „in recordtijd” een nieuwe regering wil vormen. Hij is van plan zo snel mogelijk hervormingen door te voeren om vastgelopen gesprekken met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over financiële steun vlot te trekken. Landen die Libanon willen steunen, eisen dat het land eerst een einde maakt aan corruptie binnen de overheid en verspilling. In mei begon de vorige Libanese regering gesprekken met het IMF, maar die werden afgebroken na onenigheid aan Libanese zijde.

Adib in actie

Adib bezocht vandaag al een wijk die zwaar getroffen is door de explosie in de haven van hoofdstad Beiroet. Hij beloofde vrijwilligers die daar werken aan de wederopbouw met hen samen te gaan werken. De vorige regering van premier Hassan Diab liet zich na de ramp niet zien in wijken in de buurt van de haven. Diab diende 10 augustus het ontslag in van zijn regering. Bij de explosie begin augustus verloren bijna tweehonderd mensen het leven, raakten duizenden gewond en werd een groot deel van Beiroet verwoest.

Corruptie Libanon

Een groot deel van de bevolking wijt de ramp aan corruptie en wanbeleid van de politieke elites uit de drie voornaamste geloofsgemeenschappen, de sjiieten, de christenen en de soennieten. Het politieke stelsel van Libanon is gebaseerd op de verdeling van bestuursfuncties onder die gemeenschappen. De ramp toont volgens velen aan dat dit stelsel moet worden afgeschaft en er bestuurders moeten komen met kwaliteiten, in plaats van mensen met invloed in de achterkamertjes van de confessionele Libanese politiek. President Aoun heeft gisteren gezegd dat hij daar ook van overtuigd is.

Vandaag bezoekt de Franse president Macron Beiroet voor de tweede keer in een maand. Hij drong al aan op hervormingen in het land dat voor de ramp in de haven al te kampen had met een economische crisis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe ‘onbekende premier’ Libanon benoemd in nasleep van explosie
Sluiten