Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 31 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Kom niet naar Kenosha, president Trump!’ Maar Trump komt wel

Het bezoek van president Trump aan de Amerikaanse stad Kenosha wordt sterk afgeraden door de gouverneur. Het zou alleen maar tegenwerken ‘in de genezing’ van de stad die nog altijd bolstaat van de rellen.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Wisconsin, Tony Evers, heeft president Donald Trump opgeroepen zijn bezoek aan de stad Kenosha te annuleren. „Ik ben bang dat uw aanwezigheid onze genezing alleen maar zal belemmeren”, schreef Evers in een brief die vannacht is gepubliceerd.

https://twitter.com/Isellmpls/status/1300048552329175040

Ordetroepen

Hij vreest ook dat voor een bezoek van Trump ordetroepen moeten worden ingezet die eigenlijk nodig zouden zijn om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. Evers hoopt dat de gemeenschap „kracht in elkaar” vindt, om gezamenlijk weer vooruit te komen, liet hij vorige week weten.

https://twitter.com/GovEvers/status/1298688289822539777

Reactie Trump

In reactie op de brief die Evers aan Het Witte Huis schreef, heeft Trump laten weten dat hij nog steeds van plan is om naar Kenosha te gaan, meldt CNN. „President Trump verheugt zich erop om dinsdag langs te komen en deze geweldige stad te helpen genezen en weer op te bouwen”, schrijft persvoorlichter Judd Deere.

Jacob Blake

Een week geleden schoot een politieagent in Kenosha de 29-jarige zwarte Amerikaan Jacob Blake zeven keer in de rug. Na de schietpartij braken gewelddadige protesten uit, waaronder twee nachten op rij van geweld met brandende gebouwen en auto’s. Zelf ligt Blake in het ziekenhuis. Verlamd en tot een paar dagen geleden nog geketend aan zijn bed, volgens zijn familie.

Tijdens de derde nacht schoot een 17-jarige jongen twee mensen dood en verwondde een ander. Hij wilde als gewapend burger zijn stad ‘beschermen’, iets wat meer stadsgenoten doen. De jongen wordt beschuldigd van moord, zijn advocaat spreekt van zelfverdediging.

Trump

Trump heeft de afgelopen dagen benadrukt dat de orde in de stad snel hersteld moet worden. Het Witte Huis maakte zaterdag bekend dat de president dinsdag naar Kenosha zou vliegen. Hij wil de veiligheidsautoriteiten ontmoeten en een idee krijgen van de schade na de gewelddadige protesten, aldus een woordvoerder.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1298671451030073344

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.