Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 22 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Kanye West niet in alle staten op het stembiljet

De naam van artiest Kayne West zal in meer Amerikaanse staten niet op op het stembiljet voor de aanstaande presidentsverkiezing staan. Na Wisconsin lieten vrijdag ook de kiesraden van Ohio, Illinois en West Virginia weten dat de 43-jarige rapper niet aan de gestelde voorwaarden heeft voldaan om mee te kunnen doen.

West kondigde in juli aan dat hij een gooi gaat doen naar het presidentschap. Volgens verschillende mediaberichten zouden Republikeinse advocaten of invloedrijke personen hem daarbij helpen in de hoop dat de rapper stemmen weg zou trekken bij de Democraat Joe Biden. Dat zou met name in de swing states (een staat waar geen van de presidentskandidaten een duidelijke meerderheid heeft) gunstig kunnen zijn voor Donald Trump.

Handtekeningen voor West ontbraken

In elk geval in vier staten is dat niet gelukt. In Illinois, waar West woont, is hij in november niet verkiesbaar omdat de benodigde 2500 handtekeningen ontbraken. De leden van de kiesraad stemden unaniem tegen. Volgens woordvoerder Matt Dietrich waren ongeveer 1300 handtekeningen niet echt of stond de ondertekenaar niet geregistreerd op het opgegeven adres.

Ook in West Virginia en Ohio kregen West en zijn running mate Michelle Tidball onvoldoende steun voor hun race naar het Witte Huis of klopte er iets niet op de ingeleverde papieren. In Wisconsin haalde zijn campagneteam, evenals in andere staten, de deadline van 4 augustus niet. Onder andere Utah, Arkansas, Oklahoma en Colorado zouden Wests nominatie al wel hebben geaccepteerd.

Kanye West niet in alle staten op het stembiljet
West kondigde in juli aan dat hij een gooi gaat doen naar het presidentschap. Foto: Getty Images

‘Breng je stem uit’

Gister riepen Meghan Markle, de hertogin van Sussex, samen met vriendin Michelle Obama Amerikanen op om hun stem uit te brengen in november. Markle deed mee aan het initiatief When All Women Vote, dat mede door Obama wordt gedragen. Meghan spoorde alle Amerikanen – en in het bijzonder vrouwen – aan om op 3 november naar de stembus te gaan.

Lees ook: Kanye West in tranen bij eerste campagnebijeenkomst: ‘Heb bijna mijn dochter vermoord’

Lees ook: Michelle Obama haalt uit naar Trump: ‘Verkeerde president voor Amerika’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kanye West niet in alle staten op het stembiljet
Sluiten