Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Gewelddadige protesten na neerschieten zwarte man in noorden VS

In de Amerikaanse plaats Kenosha in de noordelijke staat Wisconsin zijn rellen en protesten uitgebroken, nadat een politieman een zwarte man had neergeschoten. Een nieuwe hashtag is geboren: #JusticeforJacobBlake.

De man, Jacob Blake, is door meerdere kogels geraakt nadat de politie wegens meldingen van huiselijk geweld was gekomen. Blake is in zorgelijke toestand in en ziekenhuis opgenomen.

Volgens omstander had de man eerder een ruzie tussen twee vrouwen willen sussen. Video-opnames van het incident tonen dat hij kennelijk geen gehoor geeft aan opdrachten van de politie, die hem van korte afstand onder vuur neemt.

In de rug

Hij zou ongewapend zijn geweest en in de rug zijn geschoten toen hij in een auto wilde stappen. Ook zouden zijn drie zoons in de auto hebben gezeten. „Zij zullen voor altijd getraumatiseerd zijn. Onze kinderen verdienen beter!”, betuigt advocaat Ben Crump.

Protesten

Er braken zondagavond onmiddellijk na het incident ongeregeldheden uit in Kenosha. Honderden mensen trokken naar het politiebureau en bestookten de politie met stenen en molotovcocktails. Op circulerende video’s is te zien hoe een politieagent bewusteloos op de grond ligt, na te zijn bekogeld met een baksteen.

Vernielingen

De demonstranten richtten veel vernielingen aan. In de plaats is een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd. De gouverneur van Wisconsin, Tony Evers, heeft gezegd dat er een onderzoek komt. De betrokken agenten zijn voorlopig op non-actief gesteld. Op Twitter laat de vader van Jacob Blake weten dat zijn zoon nog leeft.

George Floyd

Het incident komt na maanden van felle protesten en spanningen naar aanleiding van de dood van George Floyd in mei in Minneapolis door toedoen van een blanke agent. Zijn dood ontketende een golf van massale protesten tegen politiegeweld en hevige rellen en plunderingen. De Amerikaanse politie is zwaar onder druk komen te staan door alle kritiek en protestacties, onder meer gericht op korten op de begroting van politiediensten en zelfs de opheffing van de politie. In veel steden is het vuurwapengeweld sinds mei enorm toegenomen.

Lees hier over de rellen in Parijs, met een heel andere andere achtergrond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gewelddadige protesten na neerschieten zwarte man in noorden VS
Sluiten