Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 aug 2020 / 21:30 uur

Explosies bij Afghaanse gevangenis tijdens staakt-het-vuren

Bij een gevangenis in de Afghaanse stad Jalalabad zijn zondag drie bommen ontploft. Er vielen meerdere slachtoffers en volgens de regionale autoriteiten zijn er minimaal zeven mensen om het leven gekomen.

Na de explosies braken er gevechten uit tussen de politie en militanten. Ook daarbij raakten zeker twintig mensen gewond.

Staakt-het-vuren

De geweldsuitbarsting gebeurde terwijl een staakt-het-vuren tussen de regering en de Taliban nog van kracht is. De partijen hadden afgesproken drie dagen niet met elkaar te vechten vanwege het islamitische Offerfeest. De Taliban zeiden niet achter de aanval te zitten.

De wapenstilstand met de Taliban heeft de eerste twee dagen stand gehouden. President Ashraf Ghani zinspeelde vrijdag toen het bestand inging al op een verlenging, als opmaat naar een definitieve vrede in het land, dat al jaren wordt verscheurd door geweld. De afgelopen dagen lieten zowel de regering als de streng-islamitische Taliban gevangenen vrij als blijk van goede wil.

Islamistische Staat

Later zondag werd de aanslag opgeëist door Islamitische Staat. Dat meldde persbureau Amaq. Hoeveel slachtoffers de aanvallers precies hebben gemaakt, is nog niet duidelijk. Verder zouden er een aantal gevangenen zijn ontsnapt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Explosies bij Afghaanse gevangenis tijdens staakt-het-vuren
Sluiten