Metro
Metro Buitenland 29 aug 2020 / 21:51 uur

Duizenden vrouwen protesteren tegen Loekasjenko, ondanks verbod

Duizenden vrouwen in Wit-Rusland zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de autocratische president Alexandr Loekasjenko. Dit deden ze ondanks een strikt demonstratieverbod.

De vrouwen trokken vanaf het Plein van de Vrijheid te voet door Minsk, zoals te zien is op beelden die via de sociale netwerken werden verspreid. Morgen staat opnieuw een massale manifestatie gepland. De afgelopen weken was de opkomst enorm.

Vrijlating van politieke gevangenen

In het centrum van de hoofdstad stonden vandaag een politiemacht en speciale eenheden klaar. Zij moesten de demonstranten tegenhouden, zodat ze niet konden doorsteken naar het Plein van de Onafhankelijkheid. Ook daar wachtten volgens een verslaggever van het Duitse persbureau DPA veiligheidstroepen en waren bussen geparkeerd voor het afvoeren van de eventuele arrestanten. Of en hoeveel aanhoudingen er zijn verricht, is onduidelijk.

De politie liet waarschuwend omroepen dat de actie niet was toegestaan. Metrostations in Minsk waren tijdelijk gesloten. Het doel van de „grote parade van het vrouwelijke vredesleger”, was de vrijlating van politieke gevangenen, strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke personen voor het politiegeweld en nieuwe verkiezingen. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja had vanuit Litouwen opgeroepen om te protesteren.

‘Sasja, je bent ontslagen’

De democratiseringsbeweging in Wit-Rusland eist het aftreden van de 65-jarige Loekasjenko. Hij is sinds 1994 aan de macht en heeft de laatste verkiezingszege volgens vrijwel iedereen gestolen. „Sasja, je bent ontslagen”, was een van de leuzen die was te horen tijdens de protestmars. Loekasjenko zelf stelt dat hij 80 procent van de stemmen kreeg. Zijn tegenstanders nemen hier echter geen genoegen mee, en stellen dat hij de verkiezingen juist ruim heeft verloren.

Accreditatie van journalisten ingetrokken

Loekasjenko liet vandaag de accreditatie van verschillende buitenlandse journalisten intrekken. Onder meer werknemers van de BBC, Radio Liberty en de Amerikaanse, Britse en Franse persbureaus AP, Reuters en AFP moesten hun perskaart onmiddellijk inleveren.

Volgens Loekasjenko is het een maatregel in de strijd tegen extremisme en terrorisme.

Lees ook: Verdrietige reacties op overlijden Marvel-acteur Boseman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden vrouwen protesteren tegen Loekasjenko, ondanks verbod
Sluiten