Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 3 aug 2020 / 07:30 uur

Grote zorgen over de zeker 40 coronagevallen op Noorse cruiseschepen

Zeker veertig opvarenden van een Noors cruiseschip zijn besmet geraakt met het coronavirus. Als eerste rederij ter wereld begon Hurtigruten vorige maand weer met internationale cruises.

Nu zijn er grote zorgen of de bijna vierhonderd passagiers, die al van boord zijn gelaten, wel snel genoeg opgespoord kunnen worden.

 

Dit weekend maakte de Noorse rederij Hurtigruten in een verklaring bekend dat 36 bemanningsleden en vier passagiers van twee verschillende cruises besmet zijn geraakt met het coronavirus, De Noorse autoriteiten zijn nog op zoek naar passagiers die de schepen zonder getest te zijn hebben verlaten en mogelijk ook het virus hebben opgelopen. Ze hebben de opvarenden gevraagd in quarantaine te gaan. Verwacht wordt dat nog meer opvarenden een coronabesmetting hebben opgelopen.

Positief getest

Eind vorige week meerde het schip aan in de haven van Tromsø, de grootste stad in het noorden van Noorwegen. Daar werden vier bemanningsleden positief getest op het coronavirus. „Ze hadden geen symptomen en de test maakte deel uit van een routine test”, staat in de verklaring. Nadat ze positief waren getest, zijn ze direct naar het ziekenhuis gegaan en moest de volledige bemanning, 158 personen, vervolgens op het schip in quarantaine blijven.

De 178 passagiers waren toen al van boord gelaten. De Noorse gezondheidsautoriteiten begonnen samen met de rederij direct een grootschalige operatie om alle passagiers op te sporen. Zij moeten twee weken in zelfisolatie om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Meer besmettingen verwacht

Ook enkele passagiers van een eerdere cruise, vorige maand, zijn besmet geraakt. In totaal gaat het om 387 passagiers die momenteel door de Noorse gezondheidsautoriteiten benaderd worden. „Wij verwachten meer besmettingen te vinden”, vertelde een woordvoerder daar over.

Rederij Hurtigruten heeft een vloot van zestien en begon midden juni als eerste maatschappij weer met cruises nadat drie maanden eerder wereldwijd alle cruises werden gestaakt vanwege de uitbraak van het coronavirus. De MS Roald Amundsen zou eigenlijk komend weekend weer uitvaren, maar die reis is geannuleerd. De eerstvolgende cruise zal niet eerder zijn dan september.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote zorgen over de zeker 40 coronagevallen op Noorse cruiseschepen
Sluiten