Metro
Metro Buitenland 30 aug 2020 / 13:57 uur

Britten moeten mogelijk meer belasting gaan betalen

De belastingen in het Verenigd Koninkrijk gaan mogelijk omhoog. Er moet minstens 20 miljard pond (22,4 miljard euro) aan belastingen worden geind om het oplopende begrotingstekort aan te pakken. Dat adviseren hoge ambtenaren aan de regering, schrijven verschillende Britse media.

Belastingvoordelen op de schop

De Britse krant The Telegraph meldde op basis van bronnen dat er verschillende voorstellen in behandeling zijn. Daarbij moet onder meer de vermogenswinstbelasting in lijn worden gebracht met de inkomstenbelasting. Ook belastingvoordelen voor gepensioneerden zouden op de schop moeten. Accijnzen op brandstof worden mogelijk verhoogd, en er zou een onlineverkoopbelasting ingevoerd worden. Ook rondom het successiebelastingssysteem zijn wijzigingen nodig.

Volgens de Britse krant The Times vormen maatregelen om belastingen op vermogenswinsten en bedrijfswinsten te verhogen het middelpunt van de begroting van minister van Financiën Rishi Sunak in november. Het vennootschapspercentage zou daarbij kunnen stijgen van 19 naar 24 procent.

Johnson ziet het niet zitten

Premier Boris Johnson zou met de kwestie in zijn maag zitten en zou belastingverhogingen in de basis niet zien zitten. Hij staat al onder druk van zijn partij vanwege zijn warrige crisisaanpak om de Engelse scholen volledig te heropenen en de vraag of studenten maskers moeten dragen. Verder krijgt zijn campagne om mensen terug te krijgen naar kantoor te maken met veel tegenstand van het personeel.

De Britse uitgaven om de ​​door het coronavirus geteisterde economie te ondersteunen, drijven het begrotingstekort in het huidige fiscale jaar volgens onderzoek op tot 350 miljard pond. Dat komt overeen met ongeveer 17 procent van de economische productie.

Premier zelf aan de slag tegen corona

Niet alleen de Britse economie, ook de gezondheid van de Britse premier zelf mag wel een zetje krijgen. En daar is hij hard mee bezig. Eerder deze week bracht de BBC naar buiten dat Johnson een personal trainer in de arm heeft genomen om hem te helpen afvallen.

Johnson lag in april op de intensive care nadat hij het coronavirus had opgelopen. De premier erkende later dat hij toen „te dik” was. In juli zei de premier nog dat hij niet van betutteling houdt, maar dat hij wel van mening is dat de Britten moeten afvallen. Dit in het geval er een tweede coronagolf komt. Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat tv-spotjes over junkfood voor 21.00 uur van de buis verdwijnen.

Lees ook: Veertig procent Nederlanders wil afvallen vanwege corona-risico’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britten moeten mogelijk meer belasting gaan betalen
Sluiten