Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 3 aug 2020 / 20:00 uur

Atleet Roelf B. en vriend moeten van justitie terug in Hongaarse cel

De in Hongarije voor drugshandel veroordeelde Nederlandse topsprinter Roelf B. en zijn schoolvriend Gert-Jan N. moeten mogelijk weer de gevangenis in.

Het Hongaarse Openbaar Ministerie in Boedapest vindt dat er onmiddellijk een einde moeten komen aan hun huisarrest. „Wij vinden dat zij in de gevangenis hun hoger beroep moeten afwachten”, zei woordvoerder van het OM Ferenc Rab vanavond tegen het ANP.

Roelf B. en vriend nu in huurappartement

De twee huren een appartement in Boedapest. „Maar het gehele OM heeft nu gevraagd aan de hogere rechtbank om het huisarrest op te heffen”, aldus Rab.

Volgens Rab is er anders een „reëel gevaar” dat de twintigers Hongarije „ontvluchten en onvindbaar worden voor de Hongaarse justitie”. Het duo werd eind juni tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze tijdens het grote muziekfestival Sziget in Boedapest drugs verkochten met een straatwaarde van 300.000 euro. Zij hadden onder meer 2700 xtc-pillen om te verkopen bij zich.

Een foto van een deel van de drugs die de Nederlanders wilden verkopen
De Hongaarse politie trof in de auto van de twee Nederlanders op het muziekfestival Sziget 17 kilo drugs aan. Foto: ANP / Politie Hongarije

Het OM, dat respectievelijk acht en tien jaar celstraf had geëist, tekende beroep aan tegen het vonnis. Ook uitte de officier van justitie toen al zijn frustratie over de beslissing van de rechtbank in Boedapest om de vrienden onder huisarrest te plaatsen.

Mogelijk rond kerst terug in Nederland

Rab verwacht „heel snel deze maand nog een uitspraak over het huisarrest”. Daarna zou binnen enkele maanden het definitieve oordeel over de strafmaat volgen. Als de rechter bij de oorspronkelijke uitspraak blijft, zouden de twee mogelijk nog rond de kerst worden uitgeleverd aan Nederland, zeiden advocaten. Ze kunnen na twee derde van hun straf om vrijlating vragen. Daarna mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in.

Tijdens de rechtszaak in februari betuigde Roelf B. spijt. Hij zou op zoek zijn geweest naar avontuur en een manier om te kunnen ontsnappen aan het monotone leven als sporter. „Naïef en dom, ik had eenvoudigweg nee moeten zeggen.” Hij zegt zelf geen drugs te hebben ingekocht en ‘niet de eerste stappen te hebben genomen tot illegale handel’.

Metro was net als Roelf B. op Sziget 2019 aanwezig, maar dan om verslag te doen: Groeten uit Sziget 6: mooiste foto’s (en conclusies).

Reageer op artikel:
Atleet Roelf B. en vriend moeten van justitie terug in Hongaarse cel
Sluiten