Julia Onclin
Julia Onclin | LinkedIn Buitenland 26 jul 2020 / 14:21 uur

Paniek onder Britten in Spanje door nieuwe quarantainemaatregel

Onder de Britten die nu op vakantie zijn in Spanje is gisteravond paniek ontstaan. De regering in Londen heeft namelijk plotseling een nieuwe quarantainemaatregel ingevoerd voor reizigers uit Spanje. Het vakantieland is zaterdagavond van de lijst met landen gehaald die de autoriteiten als relatief veilig beschouwen en waar geen quarantaineplicht voor is.

Spaanse en Britse media melden dat er paniek is ontstaan onder de Britten die momenteel vakantie vieren in Spanje. Zo zouden veel Britten in paniek naar de luchthaven van Madrid afgereisd zijn om halsoverkop terug naar huis te vliegen.

De run op vliegtickets komt met name voort uit de angst dat er binnenkort misschien nauwelijks vluchten naar Groot-Brittannië zullen gaan. De Britten zijn dan ook bang dat ze straks vast komen te zitten in Spanje.

Reisorganisatie TUI heeft al laten weten met onmiddellijke ingang te stoppen met vliegen op Spanje. Ook heeft de organisatie laten weten de vluchten naar Spanje zeker niet voor 9 augustus te hervatten.

Chaotisch

Door de nieuwe quarantainemaatregel van de Britse overheid moeten Britten die van Spanje naar Groot-Brittannië reizen na aankomst verplicht twee weken in quarantaine. Veel Britten vrezen dan ook voor hun baan.

Andersom zijn er ook veel boze Britten die op het punt stonden om af te reizen naar Spanje. Zo was er een Brit die op het punt stond om met zijn gezin naar de Canarische Eilanden te gaan. Hij vraagt zich boos af waarom de nieuwe quarantainemaatregel onaangekondigd ingevoerd is.

Foto van de drukke Ramblas in Barcelona
Talrijke Britten zijn volgens Britse en Spaanse media in paniek naar onder meer de luchthaven van Madrid getogen om naar huis te vliegen. Foto: Pau BARRENA / AFP

Ook Jon Ashworth, de Brit die namens de oppositiepartij Labour gezondheid in zijn portefeuille heeft, vindt de maatregel erg chaotisch. Dat er alles aan gedaan moet worden om het coronavirus tegen te gaan, snapt hij, maar drastische maatregelen die onaangekondigd ingevoerd worden, bestempelde hij als wanbeleid.

De Spaanse regering zelf vind de maatregel overdreven. Zij stellen namelijk dat het virus onder controle is.

Vage adviezen

Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de kritiek ondertussen van de hand gewezen. Tegen Sky News zei hij dat het besluit is genomen op basis van de op vrijdag ontvangen en geanalyseerde informatie. De minister stelt dat het noodzakelijk is om snel maatregelen te nemen om zo een tweede golf van het coronavirus te voorkomen.

Hij zei daarnaast wel begrip te hebben voor de problemen die de plotseling ingevoerde maatregel veroorzaakt. Ondanks dat vindt Raab het onverantwoord om maatregelen die volgens hem ‘onmiddellijk’ genomen moeten worden uit te stellen en te vervangen door ‘vage’ adviezen.

Raab verdedigde zo het omstreden besluit van het ministerie van Transport. Zijn collega van dat ministerie, Grant Shapps, is op vakantie in Spanje.

Lees ook: Automobilist (24 jaar) rijdt in op groep mensen in Berlijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paniek onder Britten in Spanje door nieuwe quarantainemaatregel
Sluiten