Metro
Metro Buitenland 8 jul 2020 / 13:33 uur

J.K. Rowling en Salman Rushdie pleiten in open brief voor vrijheid van meningsuiting

150 schrijvers en academici slaan de handen ineen en ondertekenen een open brief over tolerantie binnen het publieke debat. Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling en essayist Salman Rushdie zijn er twee van hen.

De brief begint met de zin: „Onze culturele instellingen staan voor een beproeving.” De auteurs benadrukken twee kanten van het maatschappelijke debat over rassenongelijkheid en sociale ongelijkheid dat momenteel zowel online als offline rond gonst. Uit de brief blijkt dat de schrijvers het bovenste „toejuichen”, maar dat er ook een keerzijde aan de medaille zit.

Vrijheid van meningsuiting onder druk

Het debat heeft namelijk volgens de auteurs negatieve invloed op „onze normen van open debat en tolerantie van verschillen”. Daarvoor gebruiken de schrijvers de term ‘illiberalisme’, oftewel onvrije democratie.  Daardoor komt volgens hen vrije uitwisseling van meningen en ideeën onder druk te staan.

Ook wordt president Donald Trump in het stuk aangehaald en bestempeld als gevaar voor de democratie. De auteurs vinden dat het verzet tegen Trump zichzelf niet moet ondermijnen door dogma en dwang.

Discriminerende tweet

J.K Rowling lag eerder onder vuur door een bericht dat zij op Twitter plaatste. Deze tweet werd door veel Twitteraars als discriminerend naar transgenders gezien. Onder andere Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson spraken hun ongenoegen hierover uit.

Duivelsverzen

Salman Rushdie is bekend Indiaas schrijver van essays en fictie. Zijn boek De Duivelsverzen was voor de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini een aanleiding om hem vogelvrij te verklaren. Wat inhoudt dat islamieten de schrijver mogen vervolgen. Hiervoor moest Rushdie jaren onderduiken en er werd een bomaanslag op hem gepleegd. Deze mislukte.

Andere ondertekenaars zijn filosoof en taalkundige Noam Chomsky, roman schrijver Khaled Khalifa en de Russische schaakgrootmeester Garri Kasparov.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
J.K. Rowling en Salman Rushdie pleiten in open brief voor vrijheid van meningsuiting
Sluiten