Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 26 jul 2020 / 17:11 uur

Gearresteerde vrijwilliger bekent brandstichting in kathedraal Nantes

Een vrijwilliger van het bisdom heeft bekend brand te hebben gesticht in de gotische kathedraal in de West-Franse stad Nantes. Dat heeft zijn advocaat zondag gezegd.

De beweegredenen van de man, een 39-jarige asielzoeker uit Rwanda, zijn nog een mysterie. De verdachte, die al verscheidene jaren in Frankrijk woont, werd zaterdag opnieuw gearresteerd.

Brand Nantes
De brand in de kathedraal in Nantes. Foto: Twitter.

Uit laboratoriumonderzoek bleek dat de brand die de monumentale kerk zwaar beschadigde, zeer waarschijnlijk is aangestoken. Dat maakte de officier van justitie bekend.

Berouw tonen

Zijn advocaat Quentin Chabert zei tijdens een persconferentie weinig meer dan dat zijn cliënt, die hij omschreef als „bang” en „overweldigd” meewerkt met Justitie.

„Kennelijk was het voor hem een opluchting berouw te tonen. Als een gelovige is het belangrijk dat te doen”, aldus Chabert. Hij wilde niet ingaan op wat de vermoedelijke dader als motief zou hebben gehad.

Maximaal tien jaar gevangenisstraf

De verdachte kan een gevangenisstraf van maximaal tien jaar opgelegd krijgen met daarnaast een boete van 150.000 euro.

De brand, die slechts vijftien maanden na een verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de gemeente Nantes. Dat dateerde uit 1621 en heeft de Franse revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ook zijn voorwerpen en schilderijen van onschatbare waarde verloren gegaan.

Lees ook: Gemeente Antwerpen komt met plicht mondkapje mee te nemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gearresteerde vrijwilliger bekent brandstichting in kathedraal Nantes
Sluiten