Metro
Metro Buitenland 14 jul 2020 / 15:53 uur

Eerste federale doodstraf VS in 17 jaar: ‘Jullie doden een onschuldig man’

De Amerikaanse regering heeft de eerste doodstraf laten uitvoeren sinds 2003. Daniel Lewis Lee kreeg een dodelijk injectie toegediend.

De doodstraf geldt in 29 van de 50 Verenigde Staten van Amerika als een wettelijke bestraffing voor veroordeelden. Behalve staten, hebben ook de federale overheid en het leger het recht mensen ter dood te veroordelen.

Daniel Lewis Lee

De terechtstelling van Daniel Lewis Lee (47), die door de media als ‘blanke racist’ wordt beschreven en drie leden van een familie uit Arkansas zou hebben vermoord in 1996, inclusief een achtjarig meisje, volgt kort na een uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat zette een streep door het besluit van een lagere rechtbank in Washington om deze en drie andere executies met een dodelijke injectie uit te stellen. Dus vanmorgen om zeven minuten over acht lokale tijd, kreeg de death row-gevangene een dodelijke injectie toegediend in Indiana.

‘Onschuldig’

„Ik heb het niet gedaan”, zei hij vanmorgen, volgens Amerikaanse media, terwijl hij rechtstreeks naar het raam keek, waarachter onder meer de pers zich had verzameld. „Ik heb een hoop fouten gemaakt in mijn leven, maar ik ben geen moordenaar.” Zijn laatste woorden: „Jullie doden een onschuldig man.”

Zeldzaam

President Trump en het ministerie van Justitie willen met het hervatten van de doodstraf hun strenge justitiebeleid kracht bijzetten. Federale executies zijn zeldzaam. Tot nu toe waren de enige drie doodstraffen sinds 1963 in de jaren 2001 tot 2003, onder wie de terechtstelling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

De terechtstelling van Lewis Lee, die maar een oog had, was in Terre Haute in de staat Indiana. De uitvoering van twee andere doodstraffen staat voor later deze week gepland, één volgende maand. Ook in deze drie gevallen gaat het om moordenaars die door een federale rechtbank ter dood waren veroordeeld, en dus niet door een rechtbank van een Amerikaanse staat.

Aan de executie ging veel juridisch getouwtrek vooraf tussen het Hooggerechtshof en lagere rechtbanken. Het ging onder meer om de vraag of het protocol rond het toedienen van de injectie wel volgens de regels is.

Staten

Ondertussen ging een deel van de Amerikaanse staten de afgelopen jaren gewoon door met executies van personen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld, zoals Texas. Of in Alabama, waar in maart van dit jaar Nathaniel Woods met een dodelijke injectie werd geëxecuteerd, nadat zijn doodstraf nog even was opgeschort. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft.

Reageer op artikel:
Eerste federale doodstraf VS in 17 jaar: ‘Jullie doden een onschuldig man’
Sluiten