Metro
Metro Buitenland 27 jul 2020 / 16:58 uur

België perkt ‘sociale bubbel’ weer in: van vijftien naar vijf personen

Inwoners van België moeten het aantal mensen met wie ze vaak contact hebben vanaf woensdag terugbrengen van vijftien tot vijf.

Huishoudens mogen die vijf contacten de komende vier weken niet veranderen, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet meegerekend.

Ingrijpend

„Het is ontzettend vervelend, maar we moeten onze aanpak veranderen”, zei Belgische premier Sophie Wilmès, die ook met mondkap op haar Twitterfoto staat.

En dat komt vooral neer op wederom een sociale beperking: Inwoners van België moeten het aantal mensen met wie ze vaak contact hebben terugbrengen van vijftien tot vijf. Huishoudens mogen die vijf contacten de komende vier weken niet veranderen, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet meegerekend.

Snelle stijging België

De Nationale Veiligheidsraad heeft dat besloten na urenlang beraad. Dat werd ingelast vanwege de snelle stijging van het aantal besmettingen, met name in de provincie Antwerpen. Die had de toegestane „sociale bubbel” al verkleind naar tien personen. Ook mag daar sinds vorige week niet meer een drankje of waterpijp worden gedeeld.

De politie heeft gisteravond in Antwerpen al negen cafés gesloten waar de strengere coronamaatregelen niet werden nageleefd. Dat heeft burgemeester Bart De Wever bekendgemaakt op Twitter. De lokale politie bevestigde het nieuws, maar wil er voorlopig geen details over kwijt. „Horeca-uitbaters in Antwerpen, aub, respecteer de regels!”, aldus de tweet van De Wever.

Evenementen

Ontmoetingen buiten de bubbel met meer dan tien personen zijn niet toegestaan, ook niet met mondkapje. Dat geldt ook voor recepties. Voor jongerenkampen wordt een uitzondering gemaakt.

Verder wordt het aantal toegestane aanwezigen op nationale (sport)evenementen gehalveerd. Dat mochten er 200 binnenshuis zijn en buiten 400. Oorspronkelijk zou dit aantal vanaf 1 augustus worden verdubbeld, maar gaat nu juist terug naar respectievelijk 100 en 200. Het is een halvering geworden, naar 100 binnen en 200 buitenshuis.

Mondkapjes

In winkels en andere overdekte publieke ruimtes is een mondkapje al verplicht. Alleen winkelen wordt opnieuw de regel, gedurende maximaal een halfuur. Thuiswerken wordt sterk aangeraden. De registratieplicht bij een bezoek aan de horeca gaat ook gelden voor bepaalde sportactiviteiten en in wellnesscentra.

Lokale autoriteiten moeten „krachtdadig” optreden als de epidemiologische situatie verslechtert zoals in Antwerpen, aldus de premier. Zij krijgen „alle ruimte” in te grijpen.

Boodschap België

Premier Wilmès noemde de inperking van de sociale contacten een „heel moeilijk” besluit, bedoeld om een nieuwe lockdown te voorkomen. Zij sluit niet uit dat die opnieuw noodzakelijk is. „Blijf zorgen voor uzelf, en voor elkaar”, was haar boodschap aan de bevolking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
België perkt ‘sociale bubbel’ weer in: van vijftien naar vijf personen
Sluiten