Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Boek oud-topadviseur mag verschijnen, ondanks blokpoging Trump

Een kritisch boek over de Amerikaanse president Donald Trump mag verschijnen. Een Amerikaanse rechter wees een verzoek van de regering-Trump af om publicatie te blokkeren. Volgens het Witte Huis staat er geheime informatie in het boek van John Bolton, een voormalig topadviseur van Trump.

De rechter in de Amerikaanse hoofdstad Washington erkent dat Bolton met zijn gedrag „ernstige bezorgdheid over de nationale veiligheid” oproept. Maar de regering heeft niet kunnen aantonen dat een verbod het passende middel is, meldt een verslaggever van The Washington Post over de uitspraak.

‘Big court win’

De rechter benadrukt dat Bolton verzuimde te wachten op het definitieve groene licht van het Witte Huis voor publicatie van zijn memoires. De voormalige Nationale Veiligheidsadviseur had dat wel moeten doen en volgens de rechter zou dit kunnen leiden tot gerechtelijke stappen. Maar volgens Bolton kreeg hij geen definitieve goedkeuring, omdat de regering wilde voorkomen dat zijn boek voor de presidentsverkiezingen in november verschijnt.

President Trump presenteerde op Twitter de uitspraak als „BIG COURT WIN” tegen Bolton. Omdat er zoveel gelekt was naar zoveel mensen en media kon de rechter er volgens Trump niets meer aan doen. Maar hij kwam wel met stevige woorden over geld en het onthullen van geheime informatie. Bolton gaat hier „echt een hoge prijs voor betalen”.

Bolton blikt in het boek The Room Where It Happened terug op zijn samenwerking met Trump. Hij schildert zijn ex-baas af als een grillige leider met weinig algemene kennis. De president noemde Bolton op zijn beurt een wacko en zei dat het boek vol leugens staat die zijn bedoeld om hem in een slecht daglicht te stellen.

Van het boek, dat nu op dinsdag 23 juni kan verschijnen, is veel al gelekt naar media. Zo zou Trump uitgerekend het Chinese regime hebben gevraagd hem te helpen zodat hij wordt herkozen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.