Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 21 mei 2020 / 12:57 uur

Noodklok geluid om voedselcrisis in Midden-Oosten

In het Midden-Oosten dreigt een voedselcrisis. De premier van Libanon luidt de noodklok, er moet wat gedaan worden om een tekort te voorkomen.

Premier Hassan Diab schrijft in een opiniestuk in de krant The Washington Post dat de Europese Unie en de Verenigde staten het Midden-Oosten moeten helpen een ernstige voedselcrisis af te wenden. Hij waarschuwt dat hongersnood kan leiden tot een nieuwe migratiestroom naar Europa. Zijn regio kan minder of zelfs instabiel worden als er geen maatregelen worden getroffen.

Geen brood meer betalen

Diab stelt dat een voedselcrisis in zijn land tien jaar geleden nog ondenkbaar leek, maar inmiddels steeds dichterbij lijkt te komen. Libanon kreeg volgens hem enkele weken geleden al te maken met de eerste hongerprotesten van burgers. Volgens de premier kopen veel van zijn landgenoten al geen vlees, fruit en groenten meer. Voor het eind van het jaar kunnen ze mogelijk ook geen brood meer betalen, waarschuwt de premier.

De problemen in Libanon worden volgens Diab onder meer veroorzaakt door de coronacrisis. Meer dan de helft van de levensmiddelen wordt geïmporteerd en dat maakt de voedselvoorziening kwetsbaar. „80 procent van ons tarwe komt uit Oekraïne en Rusland. Vorige maand staakte Rusland de tarwe-export vanwege Covid-19. Oekraïne overweegt een vergelijkbare maatregel te nemen.”

Beperkte middelen tegen problemen

De premier zegt dat zijn regering „zeer beperkte middelen” heeft om de problemen het hoofd te bieden. Daarom zou meer nodig zijn dan binnenlandse maatregelen. „Libanon is niet het enige land in deze situatie. Het Wereldvoedselprogramma schat dat deze pandemie kan leiden tot een verdubbeling van het aantal mensen dat in lage- en middeninkomenslanden tegen eind 2020 te maken krijgt met acute voedseltekorten.”

Diab pleit voor een internationale aanpak. Hij wil onder meer dat landen afzien van exportbeperkingen voor voedselproducten. „Die leiden alleen tot minder beschikbaarheid en hogere prijzen”. Ook wil hij dat de EU en de VS een speciaal noodfonds in het leven roepen om een ernstige crisis in het Midden-Oosten te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodklok geluid om voedselcrisis in Midden-Oosten
Sluiten